Gember en geelwortel

Gember en geelwortel

Het is leuk om groenten, kruiden en sierplanten met elkaar te combineren. Bij sommige planten moeten we echter oppassen dat we de eetbare en de decoratieve soort niet met elkaar verwarren. Zo is er de siergember voor in de tuin en de eetbare gember voor in een pot. Binnen kunnen we genieten van de exotische geelwortelplant (die we echter niet in de keuken moeten gebruiken).

Tropische verrassingen voor binnen en buiten

  • Siergember (Hedychium) is een forse plant die één tot anderhalve meter hoog wordt. Het blad is Canna-achtig en de heerlijk geurende bloemen lijken op enorme kamperfoeliebloemen. De plant bloeit in de herfst, in de kleuren wit, zacht of hard geel, perzik, oranje en rood. Sommige soorten zijn goed winterhard, zoals de Hedychium densiflorum en Hedychium coccineum, terwijl andere als kuipplant behandeld moeten worden. Laat de knol in de (pot)grond half boven de grond uitsteken. De winterharde soorten gedijen het best in de schaduw en in vochtige, vruchtbare grond. Wilt u een niet-winterharde gember in de tuin planten? Kies dan een zonnige plek en rooi de knollen na de bloei. De bloemen van de siergember zijn ook uitstekende snijbloemen voor in de vaas.
  • Eetbare gember is niet winterhard, maar heel makkelijk zelf te kweken. Haal wat wortelstokken bij de groenteman, supermarkt of toko en plant ze in een pot, waarbij ze nog half boven de grond uitkomen. In de zomer kunnen ze op het terras, maar niet in de volle zon.
  • De Curcuma behoort tot de gemberfamilie en er is een eetbare variant van verkrijgbaar als geelwortel (of koenjit of kurkuma), maar in ons tuincentrum vindt u hem bij de (niet eetbare) kamerplanten. Hij krijgt exotische, kleurrijke bloemen (eigenlijk schutbladeren) op stevige stelen. De bloemkleuren zijn wit, roze of paars. Zet de plant op een lichte, zonnige plek. Geef twee keer per week water en eens in de twee weken een scheutje vloeibare plantenvoeding. Knip de stelen na de bloei zo laag mogelijk af, zodat de plant nieuwe bloemen gaat vormen waarvan u wel drie weken lang kunt genieten.
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...