Tuin met klasse

Tuin met klasse

Een klassieke tuin kan omschreven worden als strak maar toch romantisch. Kenmerken zijn gesnoeid groen in combinatie met zachte bloeiende planten. Vaste planten in borders en perken van een klassieke tuin zorgen voor kleur en beleving tijdens de verschillende seizoenen. Klassieke vaste planten zijn stuk voor stuk soorten met prachtige bloemen en gezond groen blad. Je creëert er een echte tuin met klasse mee.

Symmetrie

De basis voor een klassieke tuin bestaat vaak uit een patroon van klinkerpaden en plantvakken, geïnspireerd op de Franse baroktuinen. Symmetrie is hierbij belangrijk, dit zorgt voor rust en structuur en het is overzichtelijk voor het onderhoud. Strakke hagen en snoeivormen van Buxus passen perfect binnen deze formele tuinstijl. Vakken vol weelderige vaste planten mogen echter niet ontbreken, juist omdat een klassieke tuin vrij strak is. De planten zorgen voor speelse vormen en dynamiek door de seizoenen heen. Het gaat hierbij om sterke vaste planten met een stijlvolle uitstraling. Deze soorten komen in het voorjaar boven de grond om tot aan de eerste nachtvorsten te groeien en te bloeien.

Boeiend contrast

In een klassieke tuin groeien de vaste planten vaak in een buxusperk. Dit zorgt voor een boeiend contrast tussen de strakke lijn van de haag en de losse begroeiing in het perk. Bovendien geeft de wintergroene Buxus ook in de winter een mooi beeld. Binnen de omlijsting van Buxus kan één rijk bloeiende soort groeien. Maar het is ook mogelijk een mix te maken van een voorjaarsbloeier (bijvoorbeeld gebroken hartje), een zomerbloeier (bijvoorbeeld Astilbe) en een herfstbloeier (bijvoorbeeld herfstanemonen) om het hele tuinseizoen kleur in het buxusperk te hebben. Zet de verschillende soorten in groepjes van 3-5 stuks of meng ze stuk voor stuk door elkaar. Door voor een bepaalde kleurencombinatie te kiezen wordt de beplanting in een klassieke tuin nog sprekender.

Tips:

  1. Heel stijlvol is een wit kleurenschema, de kracht hiervan ligt in de eenvoud. Vul het aan met witbonte of grijsbladige vaste planten.
  2. Een lieflijke combinatie maak je met pasteltinten, zoals wit, zacht roze, lila en blauw.
  3. Houd bij een wat bontere kleurenmengeling de basis rustig voor een mooi klassiek effect.

Ruim assortiment

Voor de klassieke tuin is een ruim assortiment vaste planten beschikbaar, zowel vroege bloeiers als zomerbloeiers en laat bloeiende soorten. De borders kunnen dus het hele tuinseizoen gevuld zijn met kleur. Sommige planten zijn een tijdje als ouderwets bestempeld, zoals de daglelies, maar gelukkig zijn ze weer helemaal hip. Er zijn zelfs talloze nieuwe soorten bij gekomen, zodat je nog meer keuze hebt voor je eigen tuin. In het voorjaar bloeien het gebroken hartje (Dicentra), voorjaarsvlambloem (Phlox divaricata), akeleien (Aquilegia) en Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera). Voor de vroege zomer Oosterse papaver (Papaver orientale), vrouwenmantel (Alchemilla) en baardirissen (Iris Germanica-groep). Voor de zomer Griekse malva (Sidalcea), Astilbe, Zeeuws knoopje (Astrantia), anjers (Dianthus), meisjesogen (Coreopsis) en daglelie (Hemerocallis). Voor de nazomer herfstasters (Aster), chrysanten (Chrysanthemum), herfstanemonen (Anemone x hybrida) en de decoratieve bladeren van de hartlelie (Hosta).

Verzorging

Klassieke vaste planten hebben weinig verzorging nodig. Ze kunnen jarenlang op dezelfde plek blijven staan en komen elk voorjaar weer op. Zet nieuwe planten zo snel mogelijk na aankoop in de grond. Dat kan het hele jaar door mits het niet vriest. Geef in droge perioden water, en mest elke winter bij met gemengde tuinmest. Door uitgebloeide stengels, lelijk geworden blad en lange scheuten op tijd terug te knippen blijven de planten nog langer mooi en zullen ze steeds beter bloeien.

Tip: Als aanvulling in de tuin staan vaste planten in potten en bakken prachtig in een klassieke tuin. Geschikt zijn onder andere anjers (Dianthus), daglelie (Hemerocallis), zonnehoed (Echinacea), purperklokje (Heuchera) en de hartlelie (Hosta).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...