Wat te doen in de tuin in oktober?

Wat te doen in de tuin in oktober?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het tuinseizoen voorlopig nog niet voorbij. Zolang het niet vriest kunnen we nog flink de handen uit de mouwen steken, om te zorgen voor een mooie tuin voor dit najaar, de komende winter én komende lente!

  • Plant nu rozen met kale wortels, bessenstruiken en struiken die in de winter en het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn.
  • Plant laatbloeiers als hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, chrysanten, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
  • Plant siergrassen. Deze zorgen voor een dynamisch, ruisend plaatje in de herfst en winter en zijn prachtig met een najaarszonnetje of rijp erop.
  • Vul bakken en potten met planten die in de winter bloeien of mooi groen blijven, zoals winterviolen, parelbes (Pernettya), bergthee (Gaultheria), Skimmia, kerstroos (Helleborus) en klimop.
  • Plant nu vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, narcissen, hyacinten en sterhyacinten (Scilla). Alle andere voorjaarsbollen, zoals tulpen en sieruien (Allium), kunt u het best tussen eind oktober en eind november in de grond stoppen.
  • Oktober is dé maand om (biologische) knoflooktenen te poten, in de volle grond of in een grote pot.
  • Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen. Doe dit na de eerste vorst, als het blad begint te verkleuren. Bewaar de bollen en knollen op een donkere, droge en koele maar vorstvrije plek.
  • U kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze komen pas op na een koude periode. Denk aan akelei, gentiaan, Zeeuws knoopje (Astrantia) en wildemanskruid (Pulsatilla).
  • U kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen. Heeft u al een gazon? Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten of de zojuist geplante voorjaarsbollen. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
  • Knip of snoei lelijke, verdorde en afgestorven planten terug, maar laat zo veel  mogelijk uitgebloeide planten verder gewoon met rust. Met hun blad, bloemaren en -schermen en zaaddozen zorgen ze voor een mooi plaatje als er straks sneeuw op valt. Bovendien bieden ze voedsel en beschutting aan nuttige insecten, egels en vogels.
  • Verwijder plantensteunen bij afgestorven of zich terugtrekkende planten.
  • Ruim de schuur of garage op voordat de tuinmeubels er weer in moeten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...