Zomerstekken

Zomerstekken

Augustus en september zijn de aangewezen maanden om stekken te nemen van vorstgevoelige planten waar u volgend jaar graag weer van wil genieten. Denk aan oleanders, potgeraniums (Pelargonium) en fuchsia’s. Neem voor de zekerheid altijd wat extra stekken. Mochten ze allemaal lukken, dan heeft u meteen een leuk cadeautje voor een andere plantenliefhebber.

Stekken in 10 stappen

1    Kies een jonge, gezonde steel zonder bloem(knop) 
2    Neem een scherpe, schone snoeischaar en knip een steel van circa 10 tot 15 centimeter schuin af, ongeveer een centimeter onder een blad(paar)
3    Verwijder de onderste blaadjes en laat bovenin twee, maximaal drie blaadjes of bladparen zitten
4    Doop het stekje in stekpoeder en tik het overtollige poeder er weer vanaf
5    Vul potjes of een tray met gaatjes in de bodem met stekgrond of een mengsel van potgrond en scherp zand
6    Maak de aarde nat
7    Neem een stokje of potlood en maak plantgaatjes in de aarde. Steek daar het stekje in en druk de grond voorzichtig aan
8    Zet de stekken de eerste twee weken onder een plastic kapje of zakje op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Laat ze om de dag even luchten door het zakje of de kap eraf te halen en besproei ze met de plantenspuit voordat u ze weer afdekt
9    Als de stekjes te groot worden of goed zijn aangeslagen mag het plastic eraf en kunnen ze na een maand of twee in een grotere pot
10    Laat ze in een lichte en koele (maar vorstvrije) ruimte overwinteren. Geef ze spaarzaam water. Plant ze volgend voorjaar in een grotere pot met verse aarde. 

Extra tips

- Het is heel belangrijk dat de jonge stekken niet uitdrogen. Gaat u binnenkort op vakantie? Wacht dan met stekken totdat u weer thuis bent.  
- Stekken van (half)heesters die snel verhouten, zoals lavendel en rozemarijn, scheut u los van de moederplant, zodat er een stukje bast meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek eerder zal wortelen. 
- Stekken van oleanders en potgeraniums kunt u ook in een glas water laten wortelen en daarna in potje met aarde zetten.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...