Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Vlezige blaadjes in rozetvorm
De Echeveria typeert zich door zijn dikke, vlezige blaadjes die groeien in rozetvorm. Deze blaadjes variëren in kleur per Echeveriasoort van grijsgroen tot lila en roodachtig. Als er bloeistengels met gekleurde bloemetjes verschijnen, dan staat de vetplant in bloei.

Een groene survivor
De Echeveria behoort tot de familie van vetplanten (Crassulaceae). De dikke blaadjes, stengels en wortels van de plant hebben een belangrijke functie. Ze slaan namelijk water op tijdens het groeiseizoen. Heel slim, want zo overleeft de vetplant lange perioden van droogte in zijn geboorteland Mexico. De plant kan maar liefst tussen de twee en drie weken zonder water. Dat maakt de Echeveria ideaal voor de zomervakantie. Je kunt jouw Echeveria in de zomer ook prima op je terras of balkon neerzetten.

Stijlvol
Er bestaan maar liefst 150 soorten Echeveria’s. De grootste kan wel 50 centimeter in doorsnee worden.De Echeveria Miranda past in ieder interieur, deze is namelijk in alle kleuren verkrijgbaar. Er bestaat zelfs een Echeveria die overdag lichtenergie absorbeert en dit in het donker weer uitstraalt. Een combinatie van verschillende soorten in een grote schaal geeft een stijlvol en kleurrijk effect.

Woonplant van de Maand
De Echeveria staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van de Maand augustus 2014. ‘Woonplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland, marketinghart voor bloemen en planten, en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest Bloemenbureau Holland in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...