Buxusmot en andere buxusplagen

Buxusmot en andere buxusplagen

Eerst was er de buxusziekte en daar is nu die ellendige buxusmot bijgekomen. Van Engeland tot Frankrijk: overal worden tuiniers erdoor geplaagd. Wat te doen om uw buxus te redden en wat is het alternatief, als er geen redden meer aan is?

Buxusziekte

De buxusziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Het blad wordt bruin, de takken zwart en onderaan het blad kunt u bleekroze schimmelsporen aantreffen. De schimmels verspreiden zich snel. Als een buxusstruik eenmaal is aangetast is hij vrijwel reddeloos verloren, maar u kunt hem nog proberen te redden met extra buxusvoeding en speciale bestrijdingsmiddelen. Vraag hiernaar in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper.

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot, een zwart-witte Aziatische nachtvlinder, kunnen een plant in korte tijd kaalvreten. De rupsen zijn moeilijk te zien, want ze zitten een stuk onder de buitenste bladeren verstopt. Het eerste dat u zal opvallen is dat er kale plekken in de buxus ontstaan, met aan de voet daarvan praktisch ‘fijngemalen’ blaadjes. Controleer uw buxussen regelmatig en voel met uw vingers tussen de takken of u een plakkerige substantie en spinsels tegenkomt. Daarin zitten de geelgroene rupsen met een zwarte kop en zwarte stippen. Ze slaan vooral eind april, begin mei en in augustus toe. Bestrijd de rupsen door ze met de hand te verwijderen en/of met speciale (biologische) insecticiden, die verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper. Geef de buxus vervolgens ook regelmatig speciale buxusvoeding.

Alternatieven voor buxus

Als de buxus echt niet meer te redden is kunt u overwegen vergelijkbare wintergroene, makkelijk te snoeien struiken te planten. Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn de kilometerslange buxushagen bijvoorbeeld vervangen door Japanse hulst (Ilex crenata). Ook de Britse televisiepresentator en tuingoeroe Monty Don vindt deze struik het beste alternatief. Een andere optie is de struikkamperfoelie (Lonicera nitida), met kleine, glanzende geelgroene blaadjes. Of gooi het over een heel andere boeg en kies voor (bessen)struiken die aantrekkelijk zijn voor vogels, bijen en (onschadelijke) vlinders, zoals een liguster, kornoelje, vlier, kardinaalsmuts of Gelderse roos.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15x zomers (balkon)tuinieren

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...