Zomertopper voor binnen en buiten: de hortensia

Zomertopper voor binnen en buiten: de hortensia

Het is een dankbare struik die in vrijwel geen enkele tuin ontbreekt, of mag ontbreken. De hortensia (Hydrangea) is er in vele soorten en maten, met verschillende blad- en bloemvormen en bloemen in allerlei kleuren. Er zijn ook Hydrangea's die prima in een pot op het terras of balkon kunnen én fraaie exemplaren die je een plekje in je woonkamer kunt geven. Ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper heeft nu een groot aanbod hortensia's voor binnen en buiten.

Standplaats en verzorging

Alle hortensia's houden van een beetje schaduw en zijn flinke slurpers. De Latijnse naam zegt het al: 'hydrangea' betekent zoiets als 'watervat'. Dus verwen ze regelmatig met een plens water. Dan kunnen ze eindeloos lang bloeien en kun je er vele jaren plezier van hebben, want de meeste zijn winterhard. In je interieur zet je de kamerhortensia op een lichte plek, maar ook niet in de volle zon.

Top 5 hortensia's

Er zijn ontelbaar veel soorten, maar hier een overzicht van de meest populaire hortensia's die in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper volop verkrijgbaar zijn.

1. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

Al jarenlang een van de meest favoriete tuinhortensia's, met grote, bolvormige, witte bloemen. Deze kunnen soms zo groot en zwaar worden dat ze bijna op de grond gaan hangen, maar dat is te verhelpen door ze in maart iets minder ver terug te snoeien (tot op maximaal 30-40 centimeter boven de grond). Dan krijgen ze dikkere, steviger stelen en iets minder grote bloemen. Ook kun je er in het vroege voorjaar een rastervormige plantensteun bijplaatsen om de bloemenzee mooi overeind te houden. Deze hortensia kan zo'n 120 tot 140 centimeter hoog worden.

Tegenwoordig zijn ook de hortensia 'Strong Annabelle', die stevigere stelen heeft, en de roze bloeiende 'Pink Annabelle' verkrijgbaar. Deze twee worden maximaal 1 meter hoog. Je kunt ze dus ook in een grote pot of kuip planten.

2. De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

De boerenhortensia is er met schermbloemen en met bolvormige bloemen. Van nature bloeien boerenhortensia’s wit, roze en blauw, maar tegenwoordig vind je ze ook met rode, paarse en zelfs tweekleurige bloemen. Heel bijzonder is de hortensia 'Magical', waarvan de bloemen in de loop van de maanden verkleuren. Deze hortensia kun je zowel binnen als buiten zetten.

3. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De pluimhortensia is een imponerende struik die meer dan drie meter hoog kan worden en grote witte pluimvormige bloemen krijgt. Door hem te snoeien kun je hem kleiner houden. Populair is de pluimhortensia 'Limelight', die geelgroene bloemen krijgt die in het najaar roze verkleuren. Er zijn ook klein blijvende pluimhortensia's die prima in een pot kunnen.

4. De klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

De klimhortensia is een sterke, zelfhechtende klimmer die je tegen een muur of schutting kan laten groeien zonder hem telkens te hoeven opbinden. Hij kan meer dan 5 meter hoog worden en bloeit van juni tot en met juli met witte bloemschermen. Deze hortensia doet het overal, in de zon en (half)schaduw. Op een schaduwrijke plek zal hij alleen wat minder uitbundig bloeien.

5. De kamerhortensia

In ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper vind je nu ook een groot assortiment kamerhortensia's, met witte, roze, blauwe, paarse of groene bloemen. Zorg dat de potgrond vochtig blijft en geef om de week een beetje plantenvoeding. Gaan de bloemen hangen? Geef de kamerhortensia dan een dompelbadje. Vanaf half mei, na IJsheiligen, kun je de plant met pot en al ook een plekje op je terras of balkon geven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Lees 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Lees meer...
Met de kinderen de tuin in: actieplan voor meer nuttige tuindieren!

Waarom niet de tuin gebruiken als een klaslokaal in de open lucht waar je kinderen leren over nuttige beestjes en dieren? Met een beetje creativiteit en veel plezier kun je je tuin omtoveren in een bloeiend ecosysteem vol nuttige insecten en dieren.

Lees meer...