Voorjaarsbollen: laten verwilderen of in de lasagne

Voorjaarsbollen: laten verwilderen of in de lasagne

Eerder gaven we je op deze site van ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper al een korte, handige opfriscursus over het planten van voorjaarsbollen, zoals tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes. Nu het plantseizoen voor vroeg bloeiende bloembollen weer is aangebroken, belichten we dit keer de speciale verwilderingsbollen en de 'lasagne-methode' voor bollen in pot.

Makkelijk en wild: verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen zijn bolletjes die je nooit uit de grond hoeft te halen: ze vermeerderen zichzelf, want ze zaaien zichzelf uit of vormen nieuwe bolletjes die ook weer zullen bloeien. Voor je het weet heb je er een heel 'tapijt' van in de tuin. Dus heb je van één keer plantwerk geheid jarenlang plezier. De meeste verwilderingsbolletjes doen het ook goed in halfschaduw. Plant ze tussen lage bodembedekkers en aan de voet van bladverliezende bomen en struiken. Dan krijgen ze in het voorjaar voldoende licht om te kunnen bloeien en zul je de bolletjes niet per ongeluk weg schoffelen of om maaien.

Een aantal soorten bolletjes die vanzelf 'verwilderen' en zich vermeerderen:

  • Blauwe druifjes
  • Boerenkrokussen
  • Bosanemonen
  • Boshyacinten
  • Botanische tulpjes en narcisjes
  • Sneeuwklokjes
  • Sterhyacinten
  • Winterakonieten

De 'lasagne-methode' voor bollen in pot

Maak als een heuse chef-kok eens een bollenpot met een mix van verschillende soorten bollen die je in laagjes in de pot plant.

Bollen houden niet van nattigheid, dus neem een grote, vorstbestendige pot met een gat of meerdere kleine gaten in de bodem. Leg wat scherven van een terracottapot onderin en voeg vervolgens een laag hydrokorrels van circa 2 tot 3 centimeter toe. Meng verse potgrond met zand, zodat de grond minder lang vocht vasthoudt (voorjaarsbollen houden niet van nattigheid en kunnen dan gaan rotten) en vul de helft van de pot daarmee.

Om de bollen extra tegen strenge vorst te beschermen kun je de binnenkant (niet de bodem, anders kan overtollig regenwater niet weglopen) van de pot bekleden met een laag bubbeltjesplastic of zet je de pot in een iets grotere pot. Zorg om het risico op bevriezing van de bollen te verkleinen er ook voor dat de bollen de rand van de pot niet raken.

Neem vervolgens de grootste bollen die het diepst geplant moeten worden en leg die met het puntje omhoog op de met zand gemengde laag potgrond. Zorg ervoor dat de bollen elkaar niet raken. Plaats tulpenbollen met de platte kant van de bol naar de rand van de pot toe, want daar maken deze bollen het eerste en grootste blad. Dan oogt de pot straks mooi vol.  

Voeg dan weer een laag met zand gemengde potgrond toe en plaats daarop de kleinere voorjaarsbolletjes, met het puntje omhoog.

Zo kun je maximaal drie verschillende soorten bollen in één pot planten (of ‘poten’, zoals het officieel heet). Bovenin kun je dan nog winterviolen, heide, sierkolen, bergthee of klimop planten, zodat je in de winter niet tegen een kale pot aankijkt.

Zet de lasagne-bollenpot bij langdurige regen onder een afdak, de tuintafel of tegen de gevel van het huis om te voorkomen dat de bollen door de nattigheid gaan rotten. Plaats de pot eventueel ook op 'voetjes' of bloempotdragers.

Houd deze site van ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper in de gaten voor meer bollentips.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beeldige bessenstruiken in de herfst

Ook de herfst heeft zijn charmes. Met struiken en hagen met kleurrijke bessen. Ontdek het!

Lees meer...
Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Lees 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Lees meer...