Pas op voor teken

In de zomer kun je heerlijk volop genieten van het buitenleven. Helaas zijn er dan ook vervelende beestjes actief, die kunnen steken of bijten. Zoals muggen, wespen en teken. De teek is een vervelend diertje dat zich graag voedt met ons bloed, maar ook dat van dieren. Het grootste gevaar is dat de teek de ziekte van Lyme kan overbrengen. Daarom geeft ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen. Of je op een zomerse dag nu graag in de tuin, het bos of het park vertoeft...

Hoe zien teken eruit?

Teken zijn verraderlijk kleine spinachtigen, soms niet groter dan een maanzaadje. Je weet dat het om een teek gaat wanneer je het beestje niet plat kunt drukken. Ze kunnen ongemerkt uren, zelfs dagen, op je huid zitten en zich volzuigen met bloed. Dan zwellen ze flink op en zijn ze makkelijker te herkennen en te vinden. Maar het is belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. 

Waar zitten die ellendige beestjes?

Pas op voor teken

In de tuin, in het bos, in het park... In elke groene omgeving kun je een tekenbeet oplopen. Teken houden zich vooral op tussen afgevallen, dode bladeren in schaduwrijke, vochtige gebieden, in hoog gras en laag struikgewas. Hoewel de meeste tekenbeten in het bos worden opgelopen, gebeurt een derde van alle tekenbeten in eigen tuin. Teken verspreiden zich via kleine knaagdieren zoals muizen, maar ook door onder andere egels, vogels, katten en honden, en grotere hoefdieren zoals paarden en herten.  

Teken kunnen niet vliegen of springen en laten zich niet van een grote afstand vallen. Alleen bij direct, lichamelijk contact met een struik, plant of grashalmen kunnen ze zich aan je vastgrijpen. 

De spinachtige beestjes worden aangetrokken door beweging, een verhoogd koolzuurgehalte in de lucht (bij uitademen) en door warmte van mensen en dieren. Sommige mensen blijken aantrekkelijker voor teken te zijn dan andere, net zoals dat bij muggen het geval is.

Anti-tekentips

  1. Vermijd plekken waar teken graag zitten

Teken bevinden zich meestal in de buurt van de grond; in bladafval, hoog gras en struiken tot een hoogte van 1,5 meter. Ze houden van een bodem die vochtig blijft en zitten vaak tussen de bladeren, op grassprieten en takjes. Blijf tijdens een wandeling door het bos of park op de paden en uit de buurt van overhangend groen.

  1. Houd je tuin tekenvrij

Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dat zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas. Zittend op een stoel op een verharde ondergrond, zoals het terras, of languit liggend op een zonnig, strak geschoren gazon, is het vrijwel uitgesloten dat je een tekenbeet oploopt. Ook vind je nauwelijks teken in delen van de tuin die regelmatig bewerkt of geschoffeld worden, zoals een bloemenborder of moestuin. Pas wel op bij overhangend groen en de hierboven genoemde omstandigheden. 

  1. Draag de juiste kleding 

Draag bedekkende, licht gekleurde kleding. Op licht gekleurde kleding zijn die kleine beestjes beter zichtbaar. Draag lange mouwen die goed aansluiten rond je polsen, stop je shirt in je broek, draag een lange broek, stop je broekspijpen in je sokken en draag gesloten schoenen. Zet een hoed of pet op. Dat is vooral belangrijk voor kleine kinderen, want teken kruipen bij kinderen graag op het hoofd en in de nek. Steek lang haar op en/of stop het onder je hoed of pet.

  1. Doe een tekencheck en neem een douche

Controleer, wanneer je in een natuurlijke, groene omgeving bent geweest, zowel je kleding als je hele lichaam. Een teek kan zich overal op het lichaam vastbijten, maar houdt vooral van warme, vochtige plekjes, zoals achter de oren, in de nek, haarlijn, knieholtes, liezen, bilspleet, navel en oksels. Neem bij thuiskomst een douche om eventuele losse teken weg te spoelen. Gebruik plakband voor het verwijderen van teken die zich nog niet hebben vastgebeten. Doe het plakband met teek en al in een gesloten plastic zakje in de prullenbak. Verwijder teken die zich in de huid hebben vastgebeten zo snel mogelijk met een tekenpen, -tang of -pincet. Let op: als je één teek op je kleding of lichaam vindt zitten er vaak meerdere! 

  1. Houd je huisdieren teekvrij 

Huisdieren nemen de teek vaak als ongenode gast mee naar binnen. Doe dus ook bij je huisdier regelmatig een tekencheck! Voor huisdieren, zoals honden en katten, zijn goede anti-teek-middelen verkrijgbaar, net zoals vlooiendruppels. Die laatste voorkomen overigens dat een teek je huisdier bijt, maar ze houden teken niet weg.

Actuele tekeninfo

Kijk voor meer informatie over teken bij jou in de buurt op www.tekenbeten.be of tekennet.sciensano.be.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Fleurige herfstdecoraties voor terras en balkon

Tja. Er is geen ontkomen aan. Het is al veel minder lang licht en het zonnetje laat zich minder zien. Je zou er een herfstdip van krijgen.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
Halloween: pompoen uitsnijden

Het uitsnijden van een pompoen is een traditionele en leuke activiteit die bij dit feest hoort. Lees er alles over!

Lees meer...