Haal de Indian Summer in huis

Haal de Indian Summer in huis

De dagen worden korter, de herfst dient zich aan. We kunnen niet meer zo lang en vaak van het buitenleven genieten. Maar met een beetje geluk krijgen we nog mooie, zonnige nazomerdagen. Om dat warme gevoel vast te houden op natte, winderige najaarsdagen kun je je interieur opfleuren met kamerplanten en boeketten met fraaie herfstkleuren: vlammend rood, oranje en geel.  

Bladplanten met herfstige kleuren

  • De Calathea is er in heel veel verschillende varianten, met opvallende nerven en dito kleuren. Het is een beweeglijk type, want deze kamerplant trekt zijn blad samen als het donker wordt en laat zijn bladeren weer langzaam uitwaaieren als het lichter wordt. Zet de Calathea niet in de volle zon, want dan kunnen de randen van de bladeren bruin worden. Af en toe een sproeibeurt bevalt hem ook goed.
  • Ook onder de bladbegonia's (weer helemaal hip, zeker de stippenbegonia) vind je mooie bladkleuren en -tekeningen, van roestbruin tot groen en rood. Er is zelfs een begonia rex die 'Indian Summer' heet, met purperen bladeren en een bijna zwarte nerf. Alle begonia's houden van vochtige grond en een lichte plek, maar niet van volle zon.
  • Met een Philodendron haal je een vleugje jungle in huis. Er zijn heel veel soorten, die hangen of klimmen, maar ook staande exemplaren met een stam. Met zijn  leerachtige, hartvormige of diep ingesneden bladeren is het een decoratieve kamerplant. De meeste Philodendrons hebben donkergroene, glanzende bladeren, maar ze zijn er ook in limoengroen, donkerrood, roze en bont, met een onregelmatig goudgeel vlekkenpatroon. De plant heeft weinig water nodig. Hij houdt van een lichte plek, maar zet hem niet in de volle zon. Je kunt een klimmende Philodendron in een hangpot planten en langs de muur leiden als levend, exotisch behang.  
  • Croton, ook wel wonderstruik genoemd. Deze kamerplant is een echte blikvanger die meer dan twee meter hoog kan worden. Het bonte blad is er in vrijwel alle kleuren van de regenboog: geel, rood, oranje en zelfs paars. De plant kan goed tegen direct zonlicht, dus kan prima op een plekje dichtbij een raam. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft.

Kamerplanten met bloemen in vlammende najaarskleuren

  • Bromelia's en Guzmania's zijn exotische verschijningen, met kokervormige bloemen (eigenlijk de schutbladeren) in onder andere knallend rood en geel. Geef ze een lichte plek, maar niet in de volle zon en water in de kelk of koker. Ze houden van een hoge luchtvochtigheid, dus verwen ze af en toe met een sproeibeurt.
  • Ook de Anthurium is een tropische schoonheid, met fraai glanzend blad en witte, felrode, zacht rode of oranje bloemen (eigenlijk de schutbladeren). Net als de Bromelia en Guzmania houdt de flamingoplant van een lichte plek, maar geen fel zonlicht en een regelmatige sproeibeurt. Geef hem een of twee keer in de week een beetje water.
  • De lipstickplant (Aeschynanthus) is om te zoenen. Deze hangplant krijgt lipstockrode bloemen en lange ranken met dikke, vleesachtige bladeren. De 'Twister' en 'Rasta' hebben gekruld blad. Hij wil graag een of twee keer per week wat water, af en toe een sproeibeurt en een lichte plek zonder direct zonlicht.

Herfstpracht in een vaas

Maak een gloedvolle herfstcombinatie met chrysanten, alstroemeria's, dahlia's, takjes met oranje lampionnetjes van de lampionplant (Physalis), rozenbottels, bessentakjes van de hertshooi (Hypericum), de bloemen van de flamingoplant (Anthurium) en zonnebloemen. Struin hiervoor je eigen tuin, (dak)terras of balkon af of kom langs in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper. Daar vind je ook de mooiste vazen voor je herfstboeket en potten voor je kamerplanten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...
Groenbemesters

Leer alles over groenbemesters: onmisbare hulpjes in de moestuin!

Lees meer...