Een vroege winter bemoeilijkt het werken in de tuin. Als de grond eenmaal bevroren is kun je hooguit bij bovengrondse temperaturen van boven de nul nog wat snoeien. Belangrijk dus om de tuin tijdig winterklaar te maken!
-
Leg afgeknipte stengels tussen andere planten en op open stukken tuin
Samen met afgevallen bladeren zijn dit voedselbronnen voor vogels in de tuin. De stengels zitten vaak vol zaden en insecten en de bladeren beschermen de bodem en voorzien deze van voedsel.
-
Blijf het gazon onderhouden
Zorg ook in de novembermaand nog goed voor het gazon. Als het nog niet echt vriest kan nog een keer maaien geen kwaad. Loop niet over bevroren gras, dit kan in het voorjaar bruine plekken geven. Komt er mos op het gazon? Dat is niet erg, ga zeker niet bemesten, dat stimuleert de grasgroei waardoor het juist extra vorst gevoelig wordt. Haal wel regelmatig gevallen bladeren van het gazon, onder de bladeren kan het gaan schimmelen.
- Zorg dat de wortels van uw potplanten niet bevriezen
Ook de zogenaamde winterharde planten kunnen maar matig tegen vorst. Hoe kleiner de pot, hoe groter de kans op bevroren wortels. Zorg er dus voor dat vooral planten in kleine potten tijdelijk naar binnen gaan. In de schuur of garage is vaak al genoeg. Wordt het echt een strenge winter, dan verhuis je het best de planten richting bijkeuken of living. Grote potten en containers die niet naar binnen kunnen, kun je t beste beschermen met noppenfolie. Vergeet niet de drainage gaten vrij te laten.
- Zorg voor kleur op het terras of balkon
Zorg ook in de wintermaanden voor de nodige kleur op het terras of balkon. Zet de nu lege plantenbakken en potten vol met winterharde planten zoals de winterviolen, Skimmia, kleine n conifeer etc. Bekleed de bakken voordat je ze vult aan de binnenkant met noppenfolie en laat hierbij de drainage gaten vrij. Maak verder gebruik van verse potgrond en geniet ook tijdens de winter van een beetje kleur buiten!
-
Denk aan de egels en de vogels
Egels doen hun winterslaap het liefst onder een hoop takken of bladeren. In november zie je ze vaak nog scharrelen in de tuin. Als je er plek voor hebt laat dan wat snoei afval en bijvoorbeeld de bladeren die van het gazon af komen in een hoekje van de tuin liggen. Met een koude winter in het vooruitzicht voer je het best de vogels ook bij. Zorg voor verschillende soorten zaden en vetbollen maar ook stukjes fruit en uiteraard vers water zijn welkom.
- Er kunnen nog bollen geplant worden
Zolang de grond nog niet bevroren is kun je nog bollen planten. Denk hierbij aan soorten als de krokussen en de Chionodoxa. Plant deze bollen in groepjes bij elkaar voor een natuurlijk effect. Laat ze rustig verwilderen, zo worden het er ieder jaar meer, zonder dat je er omkijken naar hebt. Ook is de Boliris een bol die zich bij uitstek nog laat in het jaar laat planten. In het voorjaar zijn ze prachtig als snijbloemen in een vaas.