Maak de tuin winterklaar in november

Maak de tuin winterklaar in november

Een vroege winter bemoeilijkt het werken in de tuin. Als de grond eenmaal bevroren is kun je hooguit bij bovengrondse temperaturen van boven de nul nog wat snoeien. Belangrijk dus om de tuin tijdig winterklaar te maken!

 

  • Leg afgeknipte stengels tussen andere planten en op open stukken tuin

Samen met afgevallen bladeren zijn dit voedselbronnen voor vogels in de tuin. De stengels zitten vaak vol zaden en insecten en de bladeren beschermen de bodem en voorzien deze van voedsel.

  • Blijf het gazon onderhouden

Zorg ook in de novembermaand nog goed voor het gazon. Als het nog niet echt vriest kan nog een keer maaien geen kwaad. Loop niet over bevroren gras, dit kan in het voorjaar bruine plekken geven. Komt er mos op het gazon? Dat is niet erg, ga zeker niet bemesten, dat stimuleert de grasgroei waardoor het juist extra vorst gevoelig wordt. Haal wel regelmatig gevallen bladeren van het gazon, onder de bladeren kan het gaan schimmelen.

  • Zorg dat de wortels van uw potplanten niet bevriezen

 Ook de zogenaamde winterharde planten kunnen maar matig tegen vorst. Hoe kleiner de pot, hoe groter de kans op bevroren wortels. Zorg er dus voor dat vooral planten in kleine potten tijdelijk naar binnen gaan. In de schuur of garage is vaak al genoeg. Wordt het echt een strenge winter, dan verhuis je het best de planten richting bijkeuken of living. Grote potten en containers  die niet naar binnen kunnen, kun je t beste beschermen met noppenfolie. Vergeet niet de drainage gaten vrij te laten.

  • Zorg voor kleur op het terras of balkon 

Zorg ook in de wintermaanden voor de nodige kleur op het terras of balkon. Zet de nu lege plantenbakken en potten vol met winterharde planten zoals de winterviolen, Skimmia, kleine n conifeer etc. Bekleed de bakken voordat je ze vult aan de binnenkant met noppenfolie en laat hierbij de drainage gaten vrij. Maak verder gebruik van verse potgrond en geniet ook tijdens de winter van een beetje kleur buiten!

  • Denk aan de egels en de vogels​ 

Egels doen hun winterslaap het liefst onder een hoop takken of bladeren. In november zie je ze vaak nog scharrelen in de tuin. Als je er plek voor hebt laat dan wat snoei afval en bijvoorbeeld de bladeren die van het gazon af komen in een hoekje van de tuin liggen. Met een koude winter in het vooruitzicht voer je het best de vogels ook bij. Zorg voor verschillende soorten zaden en vetbollen maar ook stukjes fruit en uiteraard vers water zijn welkom.

  • Er kunnen nog bollen geplant worden 

Zolang de grond nog niet bevroren is kun je nog bollen planten. Denk hierbij aan soorten als de krokussen en de Chionodoxa. Plant deze bollen in groepjes bij elkaar  voor een natuurlijk effect. Laat ze rustig verwilderen, zo worden het er ieder jaar meer, zonder dat je er omkijken naar hebt. Ook is de Boliris een bol die zich bij uitstek nog laat in het jaar laat planten. In het voorjaar zijn ze prachtig als snijbloemen in een vaas.

 

 

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

7 sfeervolle decembertips voor huis en tuin

Buiten is het donker, kaal en guur. We moeten ons helaas nog steeds aan de coronavoorschriften houden. In deze nare tijden proberen we het thuis – binnen en buiten – natuurlijk zo gezellig mogelijk te maken.

Lees meer...
Tuincentrum vol cadeaus voor de feestdagen

De laatste tijd berichtten we al over wat je in ons tuincentrum in kunt vinden om het binnen en buiten voor de komende feestdagen in december zo gezellig mogelijk te maken.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
Kersttrends 2021

Zoveel mensen, zoveel smaken. Elk jaar zijn er weer nieuwe trends op het gebied van kleuren, materialen en thema's voor de kerstdagen.

Lees meer...