Kamerplanten: de trends voor 2022

Eigenlijk is elke plant dit jaar een hit, want de populariteit van kamerplanten is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Hoe meer groen in huis, hoe beter! Dat kan ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper natuurlijk alleen maar beamen. Of ze nu ook luchtzuiverend zijn of niet, kamerplanten zorgen voor een fijne, ontspannen sfeer. Nu we ons al behoorlijke tijd in nare, onzekere omstandigheden – en regelmatig in afzondering – bevinden wordt dat massaal erkend en gewaardeerd. Bovendien zorgt de verzorging van de planten voor een welkome, rustgevende bezigheid en afleiding.

Fris en fruitig het nieuwe jaar in

Natuurlijk zijn er veel verschillende trendwatchers, grote fabrikanten en organisaties die trends, liefst in de meest ronkende Engelse benamingen, lanceren. Een ding moge duidelijk zijn. We zijn allemaal moe van de afgelopen periode en toe aan een frisse start. Dat vraagt in huis om rustige, opgeruimde en praktische ruimtes met veel wit, naturellen en hier en daar een fris accent in lichtblauw of geel. De kamerplanten die hierbij horen zijn makkelijk verplaatsbaar en multi-inzetbaar, bungelend uit de boekenkast, in een hoge pot met geïntegreerd tafelblad om iets op te kunnen zetten of leggen, hangend aan het plafond of in het raamkozijn.

Kleurrijk en luchtig

Om thuis volop zorgeloos te kunnen genieten zijn vrolijke kleuren en dessins aanraders. Denk aan bloeiende kamerplanten, zoals de paradijsvogelplant (Strelitzia), lepelplant (Spathiphyllum), Kalanchoë, kamerbrem (Genista) en campanula. Ook de Oxalis wordt getipt, het lieflijke klavertje dat er zowel met groene als purperen blaadjes en witte en zachtroze bloempjes is en vaak met geluk wordt geassocieerd. Wat dessins van stoffen en andere materialen betreft lijken de (exotische) bladvormen terrein te verliezen aan allerhande vrolijke gekleurde fruitsoorten, zoals sinaasappels en citroenen. Toepassen met een gezonde dosis.

Bonte bladplanten

Deze zijn al een tijdje in zwang en gaan we nog veel meer zien. Denk aan Calathea, de begonia, de klimmende of hangende Epipremnum of Scindapus, olifantsoor (Alocasia), Dieffenbachia en Caladium.

Golden oldies en blikvangers

Alle retroplanten uit de jaren zestig en zeventig zijn nu geliefd, of het nu gaat om het erwtenplantje, kindje-op-moeders-schoot, de graslelie, de vrouwentong (Sanseveria) en de gatenplant (Monstera). Met exotische rariteiten als de vleesetende bekerplant, de Venusvliegenvanger of -vliegenval, de Aloë vera en de bijzondere orchidee Macodes petola haal je een "Very Important Plant" in huis die gegarandeerd de show steelt. Maar ook met het pannenkoekplantje maak je evengoed nog steeds goede sier.

Sfeer en presentatie

Kleine verzamelingen van een bepaald soort planten en de "urban jungle" blijven we voorlopig ook nog zien. Zet plantjes in je collectie op verschillende hoogte en in verschillende potjes bij elkaar voor een speels effect. Creëer een groene oase door op elk mogelijk plekje in huis een plant(je) te zetten. Op de grond, in plantenpotten op poten, in de vensterbank, op tafels, in en op de kast en aan het plafond.

Maak er een vrolijk, groen en fleurig 2022 van!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...