De moestuin in de maand april

De moestuin in de maand april

Iedere maand gebeurt er weer iets anders in de moestuin. April is bij uitstek de maand om veel te gaan zaaien, maar bij het warmere weer krijgt ook onkruid meer kans. Zo zijn er voor deze maand verschillende tips en aandachtspunten die u helpen om zo veel mogelijk uit de moestuin te halen. In deze blog vindt u de belangrijkste hoogtepunten die in april spelen in de moestuin, tijd om aan de slag te gaan!

Moestuin onderhoud in april

Zowel binnen als buiten is april dé maand om te gaan zaaien. Binnen kunt u bijvoorbeeld denken aan andijvie, courgette, doperwt, ijsbergsla, komkommers, pompoen, sperziebonen en venkel. Buiten kunt u aan de slag met Bietjes, doperwt, kropsla, spinazie, pastinaak, radijs en wortels. Daarnaast is het belangrijk om deze maand goed op het onkruid te letten. Door de oplopende temperaturen groeit dit sneller dan normaal. Insecten zoals bijen en vlinders zijn deze periode hard op zoek naar een schuilplaats, dus u kunt bijvoorbeeld kiezen voor een insectenhotel of vlinder-vriendelijke planten in de tuin plaatsen. De zaailingen die net op beginnen te komen hebben voldoende water nodig om te blijven groeien deze maand. 

Oogsten in de moestuin in april

De volgende groenten zijn deze maand klaar om te oogsten:

  • Pluksla
  • Rabarber
  • Rucola
  • Radijs
  • Spinazie

moestuin tips voor de maand april

Courgette en pompoenen groeien snel in de maand april!

In he bijzonder deze maand hebben de courgette en pompoenen uw aandacht nodig. Deze groeien erg snel en hebben wat extra verzorging nodig én voldoende voeding nodig. U kunt deze zaaien in potgrond, zodat ze voldoende voedingsstoffen hebben. Voor de courgette geldt dat u in april kunt gaan zaaien, dan kunnen de jonge plantjes in mei of juni naar buiten. Een zonnige standplaats is belangrijk voor de courgette, dus houd hier bij het zaaien rekening mee. Ook kunt u deze maand pompoenen zaaien, dan kunnen de zaailingen in juni en juli naar buiten. 

De moestuin beschermen tegen plagen

Als alles in de natuur weer tot bloei en tot leven komt, kan het ook zo zijn dat meer dieren hun weg naar de moestuin weten te vinden om mee te eten van uw oogst. Koolsoorten zijn gevoelig voor vliegen en rupsen, dus deze kunt u afdekken met een net om voldoende bescherming te bieden. Vogels komen maar al te graag op bessenstruiken af, dus om deze te beschermen kunt u een net met grotere gaten ophangen. Dankzij deze grotere gaten kunnen hommels en bijen er nog wél bij. Niet alle slakken zijn slecht voor de moestuin, maar bijvoorbeeld naaktslakken kunnen wel grote delen van uw moestuin op eten, probeer deze dus op afstand te houden. Door middel van kruidenplanten zoals tijm en salie, of andere planten zoals venkel, lavendel, anemoon en begonia kunt u deze op afstand houden.

Meer tips voor een gezonde moestuin?

Wilt u meer weten over het moestuin onderhoud deze maand, of heeft u andere vragen over de moestuin? Kom dan bij ons langs in Brugge, of in Ieper, dan helpen we u graag met persoonlijke adviezen en tips!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groen in je slaapkamer en badkamer? Doen!

Voor elk 'stekje' is een plekje! Ontdek dus onze favoriete kamerplanten voor de slaapkamer en badkamer.

Lees meer...
Tijd voor tulpen!

Tulpen zijn dé remedie tegen een winterdip. Je kunt er nu binnen én buiten van genieten. Ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper geeft tulpentips.

Lees meer...
Pot en kuipplanten verzorgen

Dit is hét moment om de vorstgevoelige kuip- en potplanten die je nu in de winterberging hebt staan te controleren en te verzorgen.

Lees meer...
10 tips voor een fleurige start van februari

Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

Lees meer...