Maak je tuin voorjaarsklaar

Maak je tuin voorjaarsklaar

 

Het is februari en op sommige plekken steken de eerste crocussen hun kopjes al boven de grond. De dagen worden langer en het voorjaar komt nu echt dichterbij. Tijd dus om je tuin voorjaarsklaar te maken, zodat je straks weer buiten kunt genieten van de warme dagen en lange avonden. Met deze voorjaarstips helpen we je graag op weg om je tuin helemaal klaar te maken voor de lente!

 1. Onkruid verwijderen

Het is misschien niet het leukste klusje maar wel noodzakelijk, nog een klein minpuntje is dat het effectief bewezen is, dat onkruid verwijderen met de hand, de meest efficiente manier is. Mocht je dit echt niet zien zitten of is het misschien fysiek te zwaar, dan is onkruid eerst los maken met bijvoorbeeld een schoffel, de beste methode. Een pluspunt is dat een tuin ontdaan van onkruid straks zoveel mooier in bloei staat!

2. Snoei de planten in je tuin

Snoeien; Ook tijdens het voorjaar klaarmaken van je tuin is dit een belangrijk punt. Want als jij je planten op het juiste moment snoeit, komen ze beter tot hun recht en zullen ze je tuin laten stralen deze zomer. Nu komt het, elke plant heeft een andere tijd en manier van snoeien. Op zich iets waar je best wat kennis voor nodig hebt. De gemakkelijkste manier is om je tuinplanten te inventariseren, bijvoorbeeld door eens door je tuin te lopen. Stel een snoeiplan op, dit kun je vervolgens ieder jaar opnieuw gebruiken en eventueel aanvullen als er nieuwe  planten bij komen. Heb je hulp nodig, of vragen over snoeien? Neem dan gerust even contact met ons op

3. Bemest je tuin voor het voorjaar

Je tuin heeft afgelopen winter best wat te verduren gehad en is wel toe aan een beetje voeding om op krachten te komen. Het is belangrijk te weten dat je in deze fase niet je planten maar alleen de grond bemest. De bodem zit vol schimmels, bacteriën en insecten die het je planten moeilijk kunnen maken. Door je bodem te bemesten kun je voor een groot deel bijdragen aan het voorkomen ziektes, ongedierte en schimmels. Je planten staan nog in winterslaap en hen bemesten doe je in een latere fase.

4. Verticuteren van je gazon

Ben je de trotse eigenaar van een mooi gazon? Vergeet dan niet te verticuteren. Maar wat is Verticuteren eigenlijk: Je kan het zien als het verticaal maaien om je gras meer ruimte te geven zich te ontwikkelen. Begin met het gras heel kort te maaien en zorg dat het vochtig is. Voor het mooiste resultaat ga je tijdens het verticuteren één richting in, in mooie rechte banen. Verwijder daarna alle losgekomen grasresten, mossen en onkruid. Vervolgens verticuteer je het gras nogmaals maar dan in tegengestelde richting. Zo, nu is je gazon klaar voor de lente!

5.  Groene aanslag verwijderen

Met stip op één als het gaat om grootste tuin ergernissen is de groene aanslag. Om hier vanaf te komen zijn er een aantal simpele manieren:

  • Strooizout tegen groene aanslag, vooral voor bestrating zoals tuinpaden en de oprit.

  • Groene Biotex: Biotex gaat het gevecht aan met de groene algen, door de enzymen die in de biotex zitten. Verdun de biotex met wat lauw water en giet dit vervolgens over bijvoorbeeld het terras. Ga dit daarna te lijf met de bezem en schrob al het groen van uw terras. Even naspoelen en klaar.

  • Schoonmaakazijn is ideaal om tuinmeubelen zoals houten stoelen, bankjes en schuttingen mee aan te pakken. Ook hier geldt: Verdun de azijn met lauw water en maak gebruik van een schrobber of bezem.

  • Hogedrukreiniger, dit spreekt voor zich.

Kies de methode van je voorkeur maar gebruik liever geen Chloor. Chloor is erg agressief en schadelijk voor het milieu.

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...