Bodembedekkers

Onkruid wieden is verleden tijd met bodembedekkers in uw tuin. Bodembedekkers zijn planten met een lage groeiwijze, waardoor onkruid bijna niet de kans heeft om te groeien. Bodembedekkers zullen dus nooit hoog groeien en groeien als een 'tapijt'. Bij Groencentrum in Brugge of Ieper vindt u diverse soorten bodembedekkers. 

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn lage, kruipende planten die de grond stevig bedekken met hun bladeren, waardoor ze de bodem beschermen tegen erosie en onkruidgroei verminderen. Ze variëren van siergrassen en kruidachtige planten tot bodembedekkende struiken. Dankzij hun dichte groeiwijze kunnen ze kale plekken in de tuin opvullen en zorgen voor een mooi, groen tapijt.

Wat is de functie van bodembedekkers?

 • Erosiebestrijding: Bodembedekkers spelen een cruciale rol bij het voorkomen van bodemerosie, vooral op hellingen en taluds waar de grond gevoelig is voor wegspoelen.
 • Onkruidonderdrukking: Door de bodem te bedekken, verstikken bodembedekkers onkruidgroei, waardoor minder onderhoud nodig is en jouw tuin er altijd netjes uitziet.
 • Bodemvochtigheid en temperatuurregeling: Bodembedekkers helpen bij het vasthouden van vocht in de grond en verminderen de verdamping, wat vooral handig is tijdens droge periodes. Bovendien bieden ze isolatie tegen extreme temperaturen, waardoor de grond koeler blijft in de zomer en warmer in de winter.
 • Esthetiek: Naast hun functionele voordelen voegen bodembedekkers ook visuele aantrekkingskracht toe aan de tuin. Met een verscheidenheid aan kleuren, texturen en bloeitijden kunnen ze het hele jaar door interesse toevoegen aan de tuin.

Groencentrum | Brugge | Ieper | Bodembedekkers | Tuinplanten

Top 5 populaire bodembedekkers

Er zijn diverse soorten bodembedekkers: met bloemetjes of zonder bloemetjes, dit is de top 5 bij ons in de winkels: 

 • Vinca minor (Maagdenpalm): Maagdenpalm is een klassieke keuze als bodembedekker. Deze wintergroene plant gedijt goed in de schaduw en vormt een dicht tapijt van glanzende, groenblijvende bladeren. Van maart tot juni worden delicate blauwe bloemen geproduceerd, waardoor het een aantrekkelijke toevoeging is aan elke tuin.

 • Pachysandra terminalis: Ook wel bekend als Japanse pachysandra, deze plant is perfect voor schaduwrijke gebieden waar weinig andere planten gedijen. Met zijn dichte groeiwijze en glanzende, groene bladeren, houdt Pachysandra terminalis effectief onkruid op afstand en zorgt het voor een aantrekkelijk groen landschap.

 • Waldsteinia ternata (Goudaarbei): Goudaarbei is een vrolijke bodembedekker met een helder groen tapijt van bladeren dat het hele jaar door aanhoudt. In de lente verschijnen er vrolijke gele bloemen, waardoor het een kleurrijk accent krijgt. Ideaal voor halfschaduwrijke plekken in de tuin.

 • Cotoneaster dammeri: Deze groenblijvende bodembedekker biedt niet alleen aantrekkelijke bladeren, maar ook delicate witte bloemen in de lente, gevolgd door rode bessen in de herfst. Cotoneaster dammeri is een uitstekende keuze voor zonnige tot halfschaduwrijke locaties en voegt het hele jaar door interesse toe aan de tuin.

 • Vinca minor 'Gertrude': Vinca minor 'Gertrude' is een variëteit van de populaire maagdenpalm die dezelfde betrouwbare bodembedekkende eigenschappen biedt, maar met het extra voordeel van opvallende blauwe bloemen. Deze plant gedijt in diverse omstandigheden, van schaduwrijk tot zonnig, en zorgt voor een blijvend groen accent met een vleugje kleur.

Groencentrum | Brugge | Ieper | Bodembedekkers | Tuinplanten

Bodembedekkers combineren met andere tuinplanten

Bodembedekkers kunnen naadloos worden geïntegreerd met andere tuinplanten om een gelaagd en boeiend landschap te creëren. Hier zijn enkele tips voor het combineren van bodembedekkers met andere planten:

 • Contrast in textuur en hoogte: combineer bodembedekkers met planten die variëren in textuur en hoogte om visuele diepte en interesse toe te voegen aan het tuinontwerp.
 • Kleurcoördinatie: kies bodembedekkers met bladeren of bloemen die harmoniëren met de kleuren van andere planten in de buurt.
 • Bodembedekker als randplant: gebruik bodembedekkers als randplanten langs borders of paden om een nette afwerking te creëren en om de overgang tussen verschillende plantgebieden te verzachten.
 • Accentuering van speciale kenmerken: gebruik bodembedekkers rondom blikvangers zoals bomen of beeldhouwwerken om ze te accentueren en hun impact te vergroten.

Door slim te kiezen en te combineren, kunnen bodembedekkers jouw tuin transformeren tot een weelderig en onderhoudsarm paradijs. Met hun diverse functies en esthetische aantrekkingskracht zijn bodembedekkers werkelijk het geheime wapen van elk succesvol tuinontwerp.

Bodembedekkers koopt u bij Groencentrum in Brugge of Ieper

Wilt u één van de populaire bodembedekkers kopen? Of bent u misschien op zoek naar een andere soort bodembedekkers? Kom eens langs in één van onze winkels. Onze medewerkers helpen u graag verder. U kunt ons ook altijd bellen of mailen. Bekijk op de contactpagina de gegevens. Wanneer naar één van onze winkels in Brugge of Ieper komt, bekijk dan ook meteen onze afdeling met andere vaste planten of kamerplanten. Bij Groencentrum koopt u planten voor scherpe prijzen! Hopelijk tot snel bij Groencentrum!

 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten

Groencentrum Brugge Groencentrum Brugge Vandaag geopend van 09:00 t.e.m. 18:30050 32 32 00Plan route
Groencentrum Ieper Groencentrum Ieper Vandaag geopend van 09:00 t.e.m. 18:30057200862Plan route