Slakkenbestrijding 2.0

Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de tuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken? Er is helaas niet één specifieke en geheel afdoende oplossing om slakken te bestrijden, maar je kunt wel een arsenaal aan biologisch verantwoorde middelen inzetten. Ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper biedt je graag een helpende hand en geeft je 5 slimme tips en trucs om slakken uit de tuin en van je pot- en terrasplanten te weren.

1. Verwijder slakkeneitjes

Controleer je potplanten op hoopjes glazige ronde bolletjes. Dat zijn slakkeneieren. Je spot ze makkelijk als je de planten toch gaat verpotten of van een vers laagje potgrond voorziet. Verwijder ze meteen en gooi ze in een afgesloten gft-bak of in een vuilniszak die je vervolgens goed afsluit.

2. Ga op slakkenjacht

Slakken komen tevoorschijn als het regent en in het donker, want het zijn nachtdieren. Ga in een lichte regenbui of na een flinke plensbui en ook eens in de schemeruurtjes op jacht. Doe handschoenen aan en pluk de huisjes- en naaktslakken van je planten, terrastegels en vergeet ook niet de muren van je garage of tuinhuisje en de palen van de pergola langs te lopen. In de avonduren kun je dat desnoods gewapend met een zaklantaarn doen. Zijn de kinderen nog wakker of vervelen ze zich op een regenachtige dag? Laat ze meehelpen en maak er een wedstrijdje van: wie vangt de meeste slakken?

3. Schakel de hulp in van natuurlijke vijanden

Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels, kikkers, padden en egels, die verslinden slakken bij de vleet. Dat doe je onder andere door wintergroene hagen in plaats van schuttingen te plaatsen, met water in de tuin (zoals een vijver, waterornament, vogeldrinkschaal en/of ingegraven waterbak), met een rijke, gevarieerde beplanting, (bessen)struiken, en een kleine boom of twee. Een geheel betegelde en afgesloten tuin is in ieder geval totaal niet aantrekkelijk – ook niet voor vogels, egels en nuttige insecten.

4. Zet organische vallen in

Slakken zijn dol op bier. Je kunt in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper of in onze website kijken naar kant-en-klare slakkenvallen, maar ook een bierglas of lege jampot ingraven. Laat de rand van het glas of de pot minstens 1 centimeter boven de grond uitsteken om te voorkomen dat andere diertjes en insecten erin vallen. Vul het glas tot een derde met bier. De slakken zullen in dronkenschap verdrinken. Daarna kunnen ze op de composthoop. Je kunt ze ook lokken met gehalveerde, lege grapefruitschillen of met een hoopje kool- of slabladeren. Ze zullen daar  samenklitten, waarna je ze allemaal tegelijk kunt verwijderen en eventueel ergens in een park of gemeenteplantsoen verderop kunt uitzetten.

5. Creëer natuurlijke barrières

Slakken houden niet van droge, scherpe oppervlakken en krijgen een soort elektrische schokjes van koper. In ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper vind je speciale koperringen die je rond je kwetsbare planten in de grond kunt plaatsen en kopertape dat je rond je balkon- en terraspotten kunt plakken. Verder kun je fijngemalen eierschalen, grind en/of schelpen rond je kwetsbare planten verspreiden. Ook Oost-Indische kers, knoflook, kruiden zoals lavendel, munt, salie en tijm houden slakken op afstand.

Slakvrije planten

En dan zijn er gelukkig ook genoeg mooie planten die niet ten prooi vallen aan slakken (die het in ieder geval altijd gemunt hebben op onze mooie hosta's).

Tuinplanten waar slakken niet van houden zijn met name sterk geurende of giftige planten, maar ook planten met bepaalde bladeren die ze niet aantrekkelijk vinden, zoals akelei, anjer, duizendblad (Achillea), ezelsoor (Stachys byzantina), fuchsia, goudsbloem, geranium, hemelsleutel (Sedum), kerstroos (Helleborus), maagdenpalm (Vinca), monnikskap (Aconitum), ruit (Thalictrum), vingerhoedskruid, viooltjes en Zeeuws knoopje (Astrantia).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...