De duurzame tuin: Vlinders & insecten lokken

De duurzame tuin: Vlinders & insecten lokken

Terwijl de herfst nadert en de oogst uit de moestuin langzaam verminderd, zijn er juist een paar zaken waar je rekening mee kunt houden om insecten en vlinders mee naar je tuin te lokken deze nazomer. Niet alleen voor de sier maar zeker ook omdat ze je helpen opruimen voor de winter. Daarbij voorzie je ze van voedsel dat ze met name in het stedelijke gebied steeds moeilijker vinden. 

Hoe vlinders & insecten helpen de tuin op te ruimen

De moestuin klaar maken voor het najaar is voor de meesten een werkje met een melancholische ondertoon. Waar je moestuin zaaien de belofte van zomer en heerlijk weer in houd, is de moestuin herfst- en winterklaar maken toch een beetje een afscheid. Maar niet getreurd er zijn een aantal tips en trucs waardoor je niet alleen langer plezier hebt van kleuren en geuren in je tuin maar ook insecten, vlinders en vogels lokt. Niet alleen goed voor je humeur, ook voor het milieu.

 

Tips:

  1. Laat eenjarige bloemen zo lang mogelijk staan. De bijen zijn je hier dankbaar voor, ze kunnen zo tot laat in het seizoen nectar verzamelen en bloemen bestuiven.

  2. Maak een vlinder en bijenbar. Zet een ondiep schaaltje op een rustige plek in je tuin of op het balkon, doe hier enkele knikkers in en een klein laagje water. Door de knikkers kunnen insecten als bijen en vlinders makkelijk landen en drinken zonder het risico te verdrinken. 

  3. Laat te rijp fruit liggen. Te rijp fruit is een bron van voedsel, niet alleen voor vervelende wespen maar zeker ook voor vlinders, bijen, vogels en misschien zelfs wel een egel. Zorg dat je gevallen fruit niet meteen weggooit maar ergens neerlegt waar je er zelf geen last van hebt. 

  4. Laat dorre stengels staan. Het principe dat ook in een insectenhotel gebruikt wordt. De insecten schuilen en nesten in de stengels, vogels pikken er zaden, vruchten en vaak ook de insecten uit om de winter door te komen.

  5. Leg een mulch laag aan. Bedek de grond van je [moes]tuin met een laag mulch, dit kan van alles zijn: Houtsnippers, cacaodoppen, compost of maai afval. Door de grond te bedekken ga je onkruid tegen en bescherm je de bodem o.a. tegen uitdroging en vorst. Maar creëer je ook de perfecte omstandigheden voor rupsen om zich in het voorjaar weer te nestelen.

 

Duurzame producten bij Groencentrum Brugge en Ieper

Bij Groencentrum Brugge en Ieper hebben we op onze diverse afdelingen duurzame producten staan. Zo hebben we een uitgebreide collectie Elho bloempotten, bakken en accessoires. Maar ook een brede afdeling producten voor de moestuin, zowel milieu als diervriendelijk. In onze tuincentra in Brugge en Ieper adviseren we je ook graag hoe je met relatief weinig moeite kunt bijdrage aan duurzaamheid in je eigen tuin. Zo dragen we niet alleen bij aan een betere biodiversiteit, je hebt zelf ook meer en langer plezier van je eigen oogst, planten en bloemen.