Zomerbollen

Alles wat u moet weten over zomerbollen. De bloembollen die u in het voorjaar plant en waar u in de zomer volop van kunt genieten. 

WANNEER KAN IK ZOMERBLOEIENDE BOLLEN PLANTEN?

Zomerbloeiende bollen kunnen het beste in het voorjaar worden geplant, zodra de kans op vorst voorbij is en de grond voldoende is opgewarmd. Meestal is dit in maart of april, afhankelijk van het klimaat en de weersomstandigheden in uw regio.

Het is belangrijk om te wachten tot de grond voldoende is opgewarmd voordat u zomerbloeiende bollen plant, omdat ze warmte nodig hebben om te ontkiemen en te groeien. Als de grond te koud is, kunnen de bollen gaan rotten of niet goed groeien.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat verschillende soorten zomerbloeiende bollen op verschillende diepten moeten worden geplant. Over het algemeen geldt dat bollen ongeveer twee tot drie keer zo diep moeten worden geplant als hun hoogte.

Als u meer specifieke informatie nodig heeft over het planten van zomerbloeiende bollen in uw regio, kunt u het beste contact opnemen met een deskundige in ons tuincentrum in Brugge. Ons personeel kan u helpen bij het kiezen van de juiste bollen voor uw tuin en geven u advies over het planten en verzorgen van uw bollen voor een gezonde groei en bloei.

DE BOLLEN IN MIJN ZAKJE HEBBEN AL EEN GROEN SPRUITJE, IS DAT VERKEERD?

Als de bollen in uw zakje al een groen spruitje hebben, is dat niet noodzakelijk verkeerd, maar het is ook niet ideaal. Het kan betekenen dat de bollen te lang zijn bewaard voordat ze werden verkocht of geplant, en dat ze al zijn begonnen te groeien.

Als de spruiten nog klein zijn, is er geen reden tot zorg en kunt u de bollen nog steeds planten. Het is echter belangrijk om de spruiten voorzichtig te behandelen en ze niet te beschadigen tijdens het planten. Plant de bollen op de juiste diepte, met de spruit naar boven gericht, en bedek ze met aarde.

Als de spruiten al groot zijn, kan dit erop wijzen dat de bollen te lang zijn bewaard en dat ze al veel energie hebben verbruikt om te groeien. Dit kan de bloei van de planten verminderen. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met ons tuincentrum om te kijken wat de beste optie is voor uw bollen.

Over het algemeen is het echter het beste om bollen te planten voordat ze gaan uitlopen, dus het is belangrijk om ze op tijd te kopen en te planten om het beste resultaat te krijgen.

WAT ZIJN GOEDE ZOMERBLOEIENDE BOLLEN VOOR IN POTTEN?

Er zijn veel verschillende zomerbloeiende bollen die geschikt zijn om in potten te planten. Hier zijn een paar suggesties:

 • Dahlia's: Dahlia's zijn populaire zomerbloeiende bollen die goed gedijen in potten. Er zijn veel verschillende kleuren en maten om uit te kiezen, dus u kunt de dahlia kiezen die het beste bij uw stijl en ruimte past.
 • Begonia's: Begonia's zijn een andere populaire optie voor zomerbloeiende bollen in potten. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en kunnen zowel in de zon als in de schaduw worden geplant.
 • Lelies: Lelies zijn prachtige zomerbloeiende bollen die ook goed presteren in potten. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en groottes en geven uw tuin een elegante uitstraling.
 • Gladiolen: Gladiolen zijn nog een andere optie voor zomerbloeiende bollen in potten. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en maten en geven uw tuin een mooie, kleurrijke uitstraling.
 • Calla lelies: Calla lelies zijn prachtige bloemen die het goed doen in potten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en geven uw tuin een exotische uitstraling.
 • Crocosmia: Crocosmia zijn kleine, maar kleurrijke zomerbloeiende bollen die het goed doen in potten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en geven uw tuin een mooie, kleurrijke uitstraling.

Ons tuincentrum in Brugge heeft een uitgebreide selectie aan zomerbloeiende bollen, dus neem gerust contact met ons op als u advies nodig heeft bij het kiezen van de beste bollen voor uw potten.

ZIJN ZOMERBLOEIENDE BLOEMBOLLEN WINTERHARD?

Niet alle zomerbloeiende bloembollen zijn winterhard. Sommige soorten zijn meer geschikt voor gematigde klimaten en zullen niet overleven in strenge winters. Hier zijn enkele voorbeelden van zomerbollen die over het algemeen niet winterhard zijn:

 • Canna-lelies: Canna-lelies zijn niet winterhard en moeten in het najaar worden opgegraven en opgeslagen op een koele, droge plaats.
 • Freesia's: Freesia's zijn ook niet winterhard en moeten worden opgegraven en opgeslagen voordat de vorst intreedt.
 • Gladiolen: Gladiolen zijn over het algemeen niet winterhard en moeten worden opgegraven en opgeslagen voordat de vorst intreedt.
 • Zantedeschia's: Zantedeschia's, ook wel aronskelken genoemd, zijn niet winterhard en moeten in het najaar worden opgegraven en opgeslagen op een koele, droge plaats.

Er zijn echter ook zomerbloeiende bloembollen die wel winterhard zijn en kunnen overleven in koude klimaten, zoals lelies, sneeuwklokjes, krokussen en sommige soorten Allium. Het is belangrijk om te weten welke bloembollen geschikt zijn voor uw specifieke klimaat en om de bollen op de juiste manier te planten en te verzorgen om de winter te overleven. Onze tuinexperts in ons tuincentrum in Brugge kunnen u adviseren over welke bloembollen geschikt zijn voor uw tuin.

IS HET MOGELIJK OM ZOMERBLOEIERS TE LATEN OVERWINTEREN?

Sommige zomerbloeiende bollen kunnen worden overwinterd, terwijl andere niet geschikt zijn voor overwintering. Hier zijn enkele voorbeelden van zomerbollen die u kunt overwinteren:

 • Dahlias: Dahlias zijn zeer geschikt om te overwinteren. Graaf de knollen op voordat de vorst intreedt en verwijder de bladeren en stengels. Bewaar de knollen op een koele, droge plaats tot het volgende groeiseizoen begint.
 • Begonia's: Begonia's kunnen ook worden overwinterd. Graaf de knollen op voordat de vorst intreedt en verwijder de bladeren en stengels. Bewaar de knollen op een koele, droge plaats tot het volgende groeiseizoen begint.
 • Gladiolen: Gladiolen kunnen worden overwinterd, maar het is wel belangrijk dat de bollen droog worden bewaard. Graaf de bollen op voordat de vorst intreedt en bewaar ze op een koele, droge plaats.
 • Eucomis: Eucomis, ook wel ananaslelie genoemd, kunnen worden overwinterd als ze vorstvrij worden bewaard. Graaf de bollen op voordat de vorst intreedt en bewaar ze op een koele, droge plaats.

Let op dat niet alle zomerbloeiende bollen geschikt zijn om te overwinteren. Raadpleeg onze experts in ons tuincentrum in Brugge voor meer informatie over de specifieke bollen die u wilt overwinteren.

ER KOMEN VLIEGJES UIT DE VERPAKKING. IS DIT SCHADELIJK VOOR DE BOL?

Vliegjes in de verpakking kunnen op zich geen kwaad voor de bloembollen. De vliegjes komen uit de eitjes die in de buitenste schubben van de bollen gelegd zijn. Het beste is om de bollen uit de verpakking te halen en droog te bewaren tot zij geplant kunnen worden. Bij voorkeur op een koele, droge en donkere plaats om de groei van insecten te voorkomen. Het is ook een goed idee om de bollen te bewaren in een afgesloten zak of container om te voorkomen dat insecten erbij kunnen komen.

IK HEB GISTEREN BIJ DROOG WEER MIJN BOLLEN GEPLANT. MOET IK NU WATER GEVEN?

Ja, als u gisteren bij droog weer uw bloembollen heeft geplant, is het waarschijnlijk een goed idee om ze water te geven. Droogte kan de kieming en groei van bloembollen belemmeren, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende vocht hebben om te gedijen.

Geef de bollen niet te veel water, want een teveel aan water kan de bollen doen rotten. Geef de bollen water tot de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Daarna kunt u het beste de grond lichtjes bedekken met mulch om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen.

Als u twijfelt of u water moet geven, controleer dan de vochtigheid van de grond door een vinger in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.

DE GROND IS NOG HARD VAN DE VORST. HOE MOET IK MIJN BOLLEN BEWAREN TOTDAT IK ZE KAN PLANTEN?

Als de grond nog hard is van de vorst en u uw bloembollen nog niet kunt planten, kunt u ze het beste bewaren op een koele, droge en donkere plaats. Een geschikte plaats hiervoor is bijvoorbeeld een schuur, kelder of garage. Het is belangrijk dat de bewaarplaats vorstvrij is, omdat de bloembollen anders kunnen bevriezen en beschadigd kunnen raken.

Het is ook een goed idee om de bollen te bewaren in een afgesloten zak of container om te voorkomen dat ze vochtig worden of worden aangetast door insecten. Controleer regelmatig of de bollen in goede staat zijn en of er geen tekenen zijn van rot, schimmel of insecten.

Als de vorstperiode voorbij is en de grond weer zacht genoeg is om te planten, kunt u de bollen uit de bewaarplaats halen en in de grond planten volgens de aanbevolen plantinstructies.

WANNEER MAG IK ZOMERBOLLEN IN DE GROND PLANTEN?

De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen geplant worden in het voorjaar, wanneer de grond zacht genoeg is om te bewerken. Dit is meestal ergens tussen maart en mei, afhankelijk van het weer en de regio waarin u zich bevindt.

Sommige zomerbollen, zoals de gladiool, kunnen ook geplant worden in het late voorjaar tot in de vroege zomermaanden. Het is belangrijk om de plantinstructies van elke bloembol die u koopt goed te lezen, aangezien de specifieke planttijden en -omstandigheden kunnen variëren.

Als u niet zeker bent van de ideale planttijd, kunt u altijd contact opnemen met ons tuincentrum voor meer advies over de specifieke bloembollen die u wilt planten en de beste tijd om ze te planten.

KUNNEN BOLLEN IN IEDERE GRONDSOORT GEPLANT WORDEN?

Niet alle bloembollen gedijen goed in alle grondsoorten. Sommige soorten bloembollen hebben bijvoorbeeld een goed gedraineerde grond nodig, terwijl andere soorten juist beter groeien in vochtige grond.

Over het algemeen kunnen de meeste bloembollen in de meeste grondsoorten geplant worden, zolang de grond maar goed bewerkt en losgemaakt is en voldoende voedingsstoffen bevat. Als u echter een specifieke grondsoort heeft, zoals klei of zand, is het wellicht verstandig om te kijken welke bloembollen het beste in die grondsoort gedijen.

Als u niet zeker weet welke bloembollen geschikt zijn voor uw grondsoort, kunt u altijd advies vragen in ons tuincentrum in Brugge. Onze medewerkers kunnen u helpen bij het kiezen van de beste bloembollen voor uw tuin.

HOE LANG BLOEIEN DAHLIA’S EN GLADIOLEN?

De bloeitijd van Dahlia's en Gladiolen kan variëren afhankelijk van de specifieke soort, de groeiomstandigheden en het klimaat. Over het algemeen kunnen Dahlia's en Gladiolen echter bloeien vanaf het midden van de zomer tot aan het begin van de herfst.

Dahlia's kunnen bloeien van juli tot oktober, afhankelijk van de soort en de weersomstandigheden. Sommige soorten bloeien eerder in het seizoen, terwijl andere later in het seizoen bloeien.

Gladiolen bloeien meestal van juli tot en met september, hoewel de bloeitijd ook afhankelijk is van de specifieke soort. Sommige soorten Gladiolen bloeien eerder in het seizoen, terwijl andere later in het seizoen bloeien.

Als u de bloeitijd van uw Dahlia's en Gladiolen wilt verlengen, kunt u overwegen om meerdere bloembollen te planten met verschillende bloeitijden. Hierdoor heeft u een langere bloeiperiode in uw tuin.

HOE WEET IK HOE HOOG BOLLEN WORDEN?

De hoogte van bloembollen kan variëren afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Om te bepalen hoe hoog uw bloembollen zullen worden, kunt u het beste de verpakking of het etiket raadplegen waarop de hoogte van de betreffende soort vermeld staat. Vaak staat op de verpakking ook aangegeven of de bloembol geschikt is voor bepaalde groeiomstandigheden, zoals zon of schaduw, en welke periode het beste is om de bloembol te planten. Als u nog vragen heeft over de hoogte van uw bloembollen, kunt u altijd terecht in ons tuincentrum in Brugge voor advies. 

IS HET MOGELIJK ZOMERBLOEIENDE BOLLEN IN CONTAINERS TE PLANTEN?

Ja, het is mogelijk om zomerbloeiende bollen in containers te planten. In feite zijn veel zomerbloeiende bollen, zoals dahlia's en gladiolen, uitstekende planten voor in containers. Het is belangrijk om de juiste maat container te kiezen en te zorgen voor goede afwatering om te voorkomen dat de bollen te nat worden en gaan rotten. Ook moet u ervoor zorgen dat de bollen voldoende voedingsstoffen krijgen door regelmatig te bemesten. Met zomerbloeiende bollen in containers te planten geeft u kleur aan uw terras, balkon of tuin.

KAN IK DAHLIA’S IN MIJN SCHADUWTUIN PLANTEN?

Hoewel dahlia's bekend staan om hun liefde voor de zon en warmte, kunnen sommige soorten het goed doen in een schaduwtuin. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ze het beste groeien en bloeien in volle zon, dus het kan zijn dat ze in de schaduw niet zo uitbundig bloeien.

Als u dahlia's in uw schaduwtuin wilt planten, kies dan soorten die bekend staan om hun tolerantie voor schaduw. Sommige van deze soorten zijn bijvoorbeeld:

 • Dahlia 'Bishop of Llandaff'
 • Dahlia 'Bishop of Leicester'
 • Dahlia 'Bishop of York'
 • Dahlia 'Moonfire'
 • Dahlia 'David Howard'
 • Dahlia 'Roxy'

Kom langs in onze winkel voor ons actuele aanbod. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw schaduwtuin voldoende vochtig is, omdat dahlia's van nature vocht nodig hebben om te groeien en te bloeien. Houd de grond vochtig maar niet drassig en geef regelmatig water.

Als u nog steeds twijfelt over het kweken van dahlia's in uw schaduwtuin, kunt u altijd advies vragen aan een deskundige in ons tuincentrum in Brugge. Ons personeel kan u helpen bij het kiezen van de juiste dahlia's voor uw specifieke situatie en geven u tips over hoe u ze het beste kunt verzorgen voor een gezonde groei en bloei.

KUNNEN SLAKKEN EN MUIZEN MIJN DAHLIA’S OPETEN?

Ja, slakken en muizen kunnen inderdaad een bedreiging vormen voor uw dahlia's en kunnen ze opeten. Slakken zijn berucht om het eten van jonge dahlia's en kunnen zelfs hele planten kaalvreten als er niet snel maatregelen worden genomen. Muizen kunnen de knollen van dahlia's opeten als ze niet goed beschermd zijn.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw dahlia's te beschermen tegen deze plagen:

Slakken: Gebruik slakkenkorrels of -vallen om de slakkenpopulatie onder controle te houden. U kunt ook scherpe eierschalen of koffiedik rond uw dahlia's strooien, omdat dit slakken kan afschrikken vanwege de scherpe randen.

Muizen: Bescherm uw dahlia-knollen door ze in muizenbestendige containers te bewaren of gebruik te maken van muizenwerende producten in de buurt van uw dahlia's. Een andere optie is om de knollen te planten in een verhoogd bloembed met gaas eronder om muizen buiten te houden.

Het is ook een goed idee om uw dahlia's regelmatig te inspecteren om er zeker van te zijn dat er geen plagen aanwezig zijn. Als u merkt dat er schade is, kunt u snel handelen om verdere schade te voorkomen.

Als u nog vragen heeft over het beschermen van uw dahlia's tegen plagen, kunt u altijd contact opnemen met een van onze deskundige medewerkers in ons tuincentrum in Brugge. Wij helpen u graag bij het vinden van de beste oplossing voor uw specifieke situatie.

HOE GROOT MOET DE POT ZIJN WAAR IK 3 DAHLIA’S IN WIL PLANTEN?

Als u 3 dahlia's in een pot wilt planten, heeft u een pot nodig met een diameter van minimaal 40-50 cm. Dit geeft de planten voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de pot voldoende diep is, minimaal 30-40 cm. Hierdoor heeft het wortelstelsel van de dahlia's voldoende ruimte om te groeien en kunnen ze voldoende voedingsstoffen opnemen.

Als u een te kleine pot gebruikt, kan dit leiden tot wortelbeperking, wat de groei en ontwikkeling van de plant kan belemmeren. Zorg er ook voor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren en gebruik een goede kwaliteit potgrond die voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van uw dahlia's.

Als u nog vragen heeft over het kiezen van de juiste pot voor uw dahlia's, kunt u altijd contact opnemen met een deskundige medewerker in ons tuincentrum in Brugge. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste potmaat voor uw dahlia's en geven u advies over het planten en verzorgen van uw planten voor een gezonde groei en bloei.

IS EEN SCHAAL ONDER EEN POT MET ZOMERBOLLEN GOED OF SLECHT VOOR DE BOLLEN?

Een schaal onder een pot met zomerbollen kan zowel goed als slecht zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Een schaal kan nuttig zijn om overtollig water op te vangen en te voorkomen dat het water de omgeving rond de pot overstroomt. Dit kan helpen om de wortels van de zomerbollen te beschermen tegen wateroverlast en wortelrot.

Aan de andere kant kan een schaal onder de pot ervoor zorgen dat de potgrond te nat blijft, wat kan leiden tot schimmel- en rotproblemen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende drainage in de pot en om te voorkomen dat er te veel water in de schaal blijft staan. Regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond en het water geven wanneer dat nodig is, kan helpen om de zomerbollen gezond te houden.

KAN JE DAHLIAKNOLLEN UIT ELKAAR BREKEN OM ER MEER TE HEBBEN?

Ja, het is mogelijk om dahlia knollen uit elkaar te breken om er meer te hebben. Dahlia knollen vormen in de loop der jaren vaak meerdere uitlopers en kunnen daarom worden opgedeeld in verschillende delen om meerdere planten te creëren. Het is het beste om dit te doen voordat u de knollen plant. Hierdoor krijgt elke opgedeelde knol de kans om zich te herstellen en nieuwe wortels te ontwikkelen voordat hij in de grond wordt geplant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk deel dat u afscheidt minstens één knop of oog heeft en een deel van de wortels heeft om succesvol te kunnen groeien.