Gazon

Ontdek hoe u uw gazon weer in topconditie krijgt met deze antwoorden op veelgestelde vragen.

Ik heb last van onkruid in mijn gazon hoe kom ik hiervan af?

Afhankelijk van de hoeveelheid onkruid in uw gazon heeft u verschillende opties; 

 • Verticuteer uw gazon met behulp van een verticuteerhark. Dit verwijdert al het onkruid en maakt de bovenste laag verzilte grond los.  
 • Verbeter de bodemkwaliteit: Als uw gazon niet goed groeit, kan het zijn dat de bodem niet gezond genoeg is. Zorg voor voldoende voeding en maak gebruik van kalk of compost om de bodem te verbeteren als deze te zuur blijkt te zijn. 
 • Overweeg om opnieuw in te zaaien bij hardnekkig onkruid: Als uw gazon te zwaar is geïnfecteerd met onkruid, kan het nodig zijn om opnieuw in te zaaien om een gezonder gazon te krijgen.

Onthoud dat het voorkomen van onkruidgroei veel makkelijker is dan de bestrijden ervan. Door regelmatig te maaien, de bodem gezond te houden en onkruid snel te verwijderen zodra u het ziet, kunt u voorkomen dat het zich verspreidt.

 

Welke gazonmaaier is het meest geschikt voor mijn gazon?

Er zijn verschillende soorten gazonmaaiers beschikbaar en de keuze hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van uw gazon, de vorm van uw gazon, het type gras en uw persoonlijke voorkeur. Hieronder vindt u een overzicht van veelgebruikte soorten gazonmaaiers:

 • Handmaaier: Een handmaaier is een eenvoudige, lichtgewicht maaier wat een goede optie is voor kleine gazons tot ongeveer 100 vierkante meter. Het is een milieuvriendelijke optie omdat er geen brandstof nodig is.
 • Elektrische grasmaaier: Een elektrische grasmaaier is perfect voor middelgrote gazons tot ongeveer 500 vierkante meter. Het is een relatief goedkope en milieuvriendelijke optie die weinig onderhoud vereist.
 • Benzine grasmaaier: Een benzine grasmaaier is geschikt voor grotere gazons of voor gazons met dik gras of ongelijk terrein. Het is een krachtige optie die minder gevoelig is voor storingen dan een elektrische maaier, maar vereist wel meer onderhoud.
 • Robotmaaier: Een robotmaaier is ideaal voor alle soorten gazons en voor mensen die weinig tijd hebben of niet graag maaien. Het is een automatische maaier die zelf het gras maait en het grasafval versnippert. Dit zorgt voor een gezonder gazon.

Bij het kiezen van een gazonmaaier is het belangrijk om ook te kijken naar het type gras dat u heeft. Kom gerust langs in ons tuincentrum in Brugge of neem contact met ons op om de beste optie te vinden voor uw gazon.

Ik heb veel last van mos in mijn gazon, wat moet ik doen?

Mos in het gazon kan een teken zijn van ongezond gras. Hieronder staan enkele stappen die u kunt nemen om mos in het gazon te bestrijden:

 • Verwijder het mos: Door het mos te verwijderen, krijgt het gras meer ruimte om te groeien en te ademen.
 • Verbeter de drainage: Mos groeit vaak in vochtige omstandigheden. Door de drainage in uw gazon te verbeteren, kunt u de groei van mos verminderen. Belucht de grond of voeg compost toe om de bodem te verbeteren.
 • Bemest het gras: Kies voor een meststof met een hoog stikstofgehalte zoals de meststoffen die we in ons assortiment aanbieden. Dit stimuleert de groei van gras en onderdrukt de groei van mos.
 • Maai het gras op de juiste hoogte: Maai het gras niet te kort want dit bevordert de groei van mos. 
 • Overweeg kalk toe te voegen: Test de zuurtegraad van de bodem. Is de pH-waarde rond de 5 tot 6? Dan heeft u te maken met verzuurde grond. Voeg kalk toe om de bodem te neutraliseren. 

Houd er rekening mee dat het bestrijden van mos in het gazon tijd en geduld vergt. 

 

Hoelang duurt het voor het gezaaide graszaad extra opkomt? 

Hoelang het duurt voordat gezaaid graszaad ontkiemt en begint te groeien, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de temperatuur, de luchtvochtigheid en het type graszaad dat u heeft gezaaid. Over het algemeen kunt u verwachten dat graszaad binnen 7 tot 21 dagen begint te ontkiemen. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat wordt, om te voorkomen dat het zaad wegspoelt of gaat rotten. 

 

Mijn gazon groeit slecht en er komen gele plekken in.

Er zijn verscheidene oorzaken als uw gazon slecht groeit en gele plekken vertoont:

 • Gebrek aan water: Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat het gras geel wordt en slecht groeit.
 • Overbemesting: Hierdoor kan het gras verbranden. Volg de aanbevelingen op de verpakking strikt op en vermijd het gebruik van meststoffen tijdens droge periodes.
 • Grasziekte: Als u denkt dat dit het geval kan zijn, raadpleeg ons vakkundig personeel in ons tuincentrum om de juiste behandeling te bepalen.
 • Onvoldoende zonlicht: Overweeg om bomen of struiken te snoeien die te veel schaduw werpen op het gazon.
 • Verkeerde pH-waarde van de bodem: Zorg ervoor dat de pH-waarde van de bodem tussen 6 en 7 ligt en voeg indien nodig kalk of zwavel toe om de pH-waarde te neutraliseren.

Achterhaal eerst de oorzaak van het probleem voordat u actie onderneemt. Met de correcte behandeling is uw gazon na verloop van tijd weer groen en gezond.

 

Hoe moet u graszaad strooien? 

Graszaad kan worden gestrooid met een strooiwagen, een handstrooier of met de hand. Hieronder volgen enkele algemene richtlijnen voor het strooien van graszaad:

 • Voorbereiding: Maak de grond los en verwijder alle stenen, takken en andere obstakels die de groei van het gras belemmeren. Hark de grond glad en egaliseer eventuele oneffenheden.
 • Bepaal de hoeveelheid graszaad: Lees de instructies op de verpakking van het graszaad om te bepalen hoeveel graszaad u per vierkante meter moet gebruiken. Meet het oppervlak van uw gazon om te bepalen hoeveel graszaad u nodig heeft.
 • Vul de strooier: Vul de strooier met het graszaad en stel de strooier af op de juiste hoeveelheid graszaad per vierkante meter.
 • Strooi het graszaad: Loop langzaam over het gazon en strooi het graszaad gelijkmatig uit. Zorg ervoor dat u overlapt, zo voorkomt u dat u plekken overslaat. 

Wat moet ik na het zaaien nog doen of laten? 

 • Onderhoud: Houd het gazon vochtig totdat het graszaad ontkiemt en begint te groeien.
 • Maai zodra het gras een hoogte van ongeveer 7,5 tot 10 heeft. 

Welk gazon heb ik eigenlijk? 

Er zijn verschillende soorten gras, laten we de meest populaire even op een rijtje zetten; 

 • Speelgazon: Bestaat uit verschillende grassoorten die wel tegen een stootje opgewassen zijn.
 • Siergras: Is sneller beschadigd dan het speelgazon omdat het hier gaat om fijnere grassoorten. 
 • Schaduwgras: Gras dat goed groeit in een schaduwrijke omgeving. 

Heeft u geen flauw idee welk grassoort u heeft? Neem dan even contact met ons op en wij adviseren u graag. 

 

Hoe pas ik aaltjes toe in mijn gazon? (Engerlingen en Taxuskever)

Bestrijd engerlingen op een biologische manier door gebruik te maken van aaltjes.  

 • Lees aandachtig de instructies op de verpakking van de aaltjes.
 • Los de aangegeven hoeveelheid aaltjes op in water en verdeel ze over de kale plekken op uw gazon.  
 • Houd deze plekken goed vochtig gedurende de volgende twee weken.

De aaltjes scheiden bacteriën af die dodelijk zijn voor de engerlingen.

 

In mijn gazon zijn kleine bruine paddestoelen gaan groeien. Wat kan ik hier tegen doen? 

Kleine bruine paddestoelen die in uw gazon groeien zijn niet schadelijk. Sterker nog het is een bewijs dat de meststof in uw bodem zijn werk doet. U kunt ze eenvoudig weghalen indien u dit wenst.