Bloembollen op pot

Bloembollen op pot

Elk jaar kijken we weer uit naar het moment dat de bloembollen uitkomen in het voorjaar. Maar je kunt de natuur een handje helpen en binnenshuis brengen, zodat je eerder van deze bloemenpracht kunt genieten. Dat is heel eenvoudig met Bloembollen op pot. Met hun frisse kleuren en heerlijke geur, brengen ze al wat voorjaar in huis, vroeg in het seizoen!  Maar welke bloembollen zijn geschikt voor binnen en hoe verzorg je ze het beste? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje!

De verschillende soorten bloembollen op pot

Er zijn verschillende soorten bloembollen om binnen te houden op pot, zo heb je droog bloeiende bloembollen, bloembollen op water en bloembollen op pot. We zetten de verschillen even voor je op een rijtje.

  1. Droog bloeiende bloembollen

De bekendste droog bloeiende bloembollen zijn de Amaryllis en de Colchicum. Beiden bloeien prachtig zonder dat er aarde of water aan te pas komen. Zet de bol in een pot of vaas op een lichte plek. Voor de Amaryllis geldt dat je die het beste een dagje in water kunt onderdompelen voor het mooiste resultaat.  Algauw schiet er een uitloper uit de bloembol en komen er sierlijke bloemen te voorschijn. Na de bloei kun je de bloembol ook buiten planten, deze zal zich gaan vermeerderen. Dit houdt in dat je volgend jaar nog meer bloemen kunt verwachten.

  1. Bloembollen op water

De Hyacint is geschikt om op water te zetten. Zodra je een hyacintenbol in huis hebt kun je deze het beste in een hyacintenglas met water zetten. Zorg ervoor dat het water de bloembol net niet raakt. In tegenstelling tot droog bloeiende bollen is het zaak de bloembol op water in een donkere ruimte te plaatsen waar het niet te warm is, ongeveer 10-12 graden is goed.

Hier zal de bloembol wortel schieten en komt er een knop tevoorschijn. Zodra de knop ongeveer 4 cm lang is kun je de Hyacint op een lichtere plek zetten. Let op dat je de bloembol laat acclimatiseren. Dus zet deze niet direct in de woonkamer maar liever in een iets koelere ruimte totdat de bloemknop helemaal uit de bol gegroeid is. Na ongeveer drie weken wordt het wachten beloond met prachtige bloeiende bloemen.

  1. Bloembollen in een pot

Crocussen laten zich goed planten in een pot met potgrond. Wil je zelf losse bollen op pot planten? Dan is het belangrijk om eerst de winterperiode na te bootsen. Plant je bollen in een pot met verse potgrond. Zorg dat overtollig water weg kan door middel van gaten onderin de pot. Zet de pot op een behoorlijk koele plek zoals in de frigo. De temperatuur moet ideaal gezien namelijk onder de 8 graden zijn. Om je bol te beschermen dek je het potje het beste af met plastic met een paar gaatjes erin zodat er wel lucht bij kan. Zodra er een knop boven de aarde uitsteekt kun je de pot verplaatsen naar een ruimte buiten de frigo. Let er wel op dat je bloembollen zoals de krokus niet in de volle zon zet. Dat is te warm voor deze bollen!

 

Bloembollen verzorgen

Bloembollen in huis laten bloeien is zeer gemakkelijk. Hoelang de bloemen bloeien is afhankelijk van wanneer je de bloembollen in huis zet. Als je ze zo laat mogelijk in huis haalt, kunnen ze zeker bloeien tot het einde van het voorjaar. De bloembollen op pot zijn vanaf eind november tot eind maart beschikbaar. De bloembollen in pot bloeien in huis ongeveer twee weken lang. Zorg dat de potkluit niet uitdroogt en geef regelmatig water (niet op de bol). Extra voeding is niet nodig, de meeste voeding is al van nature in de bloembol aanwezig. Vanaf januari kunnen de bloembollen op pot ook buiten geplant worden. Leuk voor langs het bordes, in de tuin of in bloempotten of bloembakken. Door de dan nog lage temperatuur buiten bloeien de bloembollen wekenlang. Prachtig!


Bloembollen bij Groencentrum Brugge en Ieper

Bent u enthousiast geworden en wilt u zelf ook bloemen op pot kweken? Dat kan! Bij Groencentrum Brugge en Ieper helpen we u graag verder. We hebben een groot assortiment bloembollen en alles wat u nodig heeft om ze te verzorgen en decoratieve potten om ze in te laten groeien. Kom gerust langs, we staan voor u klaar!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Plant nu wuivende siergrassen

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...