De Aloë Vera is meer dan een hippe kamerplant alleen

De Aloë Vera is meer dan een hippe kamerplant alleen

De Aloë Vera is een cactusachtige vetplant met lange, ietwat stekelige groene bladeren die we allemaal wel kennen als populaire kamerplant. Maar wist je dat Aloë Vera niet alleen goed staat in je woonkamer, maar al sinds mensenheugenis gebruikt wordt voor medicinale en cosmetische toepassingen?

Wat is Aloë vera en waar komt het vandaan?

Aloë Vera wordt al eeuwen gebruikt als een traditioneel kruidengeneesmiddel. Uit rotstekeningen blijkt dat Aloë Vera al in het oude Egypte erg populair was. Cleopatra zou Aloë Vera al gebruikt hebben om haar huid zacht en gehydrateerd te houden. En wat zij kan, dat kun jij ook!

Wat zijn de werkzame stoffen in de Aloë Vera plant?

Er zitten twee soorten werkzame stoffen in de Aloë Vera plant die gebruikt worden:

  • De gel die in de bladeren zit

  • De gele substantie ook wel ‘latex’ genoemd, die vlak onder de schil van de bladeren zit.

De gel kan uitwendig gebruikt worden en helpt het verzachten van bijvoorbeeld huidaandoeningen als psoriasis maar ook bij jeuk, droge huid of als after sun. De Latex uit de Aloë Vera wordt voorgeschreven zoals de naam al doet vermoeden vanwege zijn laxerende werking.

Aloë Vera bij insectenbeten en andere huidaandoeningen

Heb je een jeukende muggenbeet, droge huid of bijvoorbeeld een puistje? Snij met een steriel mesje een klein stukje van een blad van je Aloë Vera en smeer het sap op je huid. Helemaal mooi is dat het wondje aan het blad van de Aloë Vera vanzelf weer opdroogt en heelt.

Aloë Vera bij lichte brandwonden

Heb je je verbrand en zoek je verlichting voor de zeurderige pijn? Snij met een steriel mesje een groter blad van de plant en snij het blad doormidden. Leg de sappige kant op de wond en bind het blad vast op je huid met een stukje verband.

Aloe Vera als natuurlijke luchtzuiveraar in je interieur

Net als bijvoorbeeld de Calathea en de Dracaena heeft de Aloë Vera ook luchtzuiverende kwaliteiten! Schadelijke stoffen zoals Formaldehyde en Benzeen maar ook fijnstof die uit je bankstel en tapijt komen, worden mede door deze bijzondere plant omgezet in schone zuurstof. Eerlijkheidshalve heb je wel heel veel luchtzuiverende planten nodig om een meetbaar effect te krijgen maar baat het niet dan schaad het zeker ook niet.

Hoe verzorg je de Aloe Vera het beste?

Alsof het allemaal nog niet bijzonder genoeg is, is het goed onderhouden van je Aloë Vera ook nog eens weinig werk en super makkelijk. De Aloë Vera is een vetplant en heeft alleen water nodig wanneer de potgrond echt droog is, handig om te weten:

  • Zijn de bladeren bruin en zacht? Dan heeft je plant teveel water gehad.

  • Zijn de bladeren rood verkleurd en trekken de punten samen? Dan heeft je Aloë Vera dorst.

Zoals je van een tropische plant wel kunt verwachten, is de Aloë Vera dol op zonlicht. Zet ‘m dan ook op een lichte plek. In het voorjaar en de zomer kun je je groene Amigo ook buiten zetten, op het balkon of in de tuin. Zorg er wel voor dat hij terug binnen staat voordat het gaat vriezen!

Aloë Vera bij Groencentrum Brugge en Ieper

Bij Groencentrum Brugge en Ieper hebben we een uitgebreide collectie bijzondere kamerplanten en de Aloë Vera is daar zeker een van. Kom langs in onze tuincentra in Brugge of Ieper voor persoonlijk advies, een bijpassende bloempot voor je Aloë Vera of een van onze andere kamerplanten of laat je inspireren op onze sfeer & cadeau afdeling!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...