Mei de maand van de Bij

Mei de maand van de Bij

De maand mei staat in het teken van de bij! Deze nuttige diertjes worden door sommige als een plaag beschouwd maar niets is minder waard! Bijen zijn erg belangrijk voor een gezonde tuin met mooie bloemen! Zorg er daarom deze maand voor dat de tuin klaar is om bijen te ontvangen en ervaar zelf de vele voordelen!

Bijen zijn niet eng!

Bijen en wespen lijken op elkaar, maar zijn andere insecten. Bijen eten nectar en stuifmeel van bloemen. Ze laten mensen meestal met rust, tenzij ze zich erg bedreigd voelen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de bijen in je tuin je zomaar steken. Wespen komen op alle zoetigheid af en zijn agressiever. Meestal zijn het wespen die in de laatste maanden van de zomer overlast geven en geen bijen.

Vele soorten bijen in België en Nederland

In België en Nederland kunnen meer dan 300 soorten bijen voorkomen! De honingbij is daarvan de bekendste bijensoort, maar dit is eigenlijk een buitenbeentje onder de bijen. Ze leven in volken in bijenkasten, imkers verzorgen hun onderkomen en helpen ze soms met voedsel. De meeste wilde bijensoorten leven echter in hun eentje; elk vrouwtje bouwt haar eigen nestje waarin ze haar eieren legt. Bijvoorbeeld het Vosje of de Rosse metselbij. Er zijn ook wilde bijen die in volken leven: de hommels; dat zijn ook bijen. Hommels leven net als de honingbij in volken met een koningin en werksters, maar deze volken zijn veel kleiner. Hommelsoorten die we veel in onze tuinen zien zijn bijvoorbeeld de aardhommel of tuinhommel. Op het platteland, maar ook in onze dorpen en steden, vinden deze bijen steeds minder voedsel en plekken voor een nestje. We kunnen ze daarom helpen met een variatie aan bloemen en ongestoorde plekjes in onze tuinen.

Wat kun je in je tuin doen om de bij te helpen?

Er zijn verschillende manieren waarmee jij de bijen kunt helpen, ook zonder dat je meteen je hele tuin overhoop hoeft te halen! We geven je een aantal tips:

1. Nestelplaatsen

Je zorgt al gemakkelijk voor nestelplaatsen voor bijen door dood hout te laten liggen, op een zonnige plek. Een mooie boomstronk of grote tak bijvoorbeeld. Maar ook de speciale insectenhotels zorgen voor mooie nestelplaatsen voor de bezige bijen.

2. Kies voor inheemse planten

Wil je gaan inzaaien of planten in jouw tuin? Kies dan voor (zaaigoed van) inheemse plantensoorten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen en deze zijn extra goed voor de bijen.

3. Bloemrijk in alle seizoenen

Niet alle bloemen en planten bloeien op dezelfde momenten in het jaar. Door in jouw tuin rekening te houden met de bloeiperiode van jouw planten, heb je het hele jaar door een aantrekkelijke tuin voor de wilde bijen en honingbijen. In het voorjaar bloeien bijvoorbeeld wilgen, meidoorns en lijsterbessen. Zomerbloeiers zijn onder meer vlinderbloemen, ligusters en lindes. Voor de nazomer en herfst kun je kiezen voor de Klimop of de Persica.

4. Neem milieuvriendelijke maatregelen

Vermijd chemische middelen Heb je last van andere insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om deze te bestrijden. Als je te rigoureus aan de slag gaat, hebben de bijen hier ook last van. Vermijd daarnaast spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen. Vaak bevatten deze stoffen die giftig zijn voor bijen.

Planten en bloemen waar mens en Bij dol op zijn

Waar mensen en bijen beiden van houden: Bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en anemonen. Fruitbomen, zoals appel, peren of pruim. Kruiden, zoals tijm, lavendel, bieslook, salie. Zomerbloemen zoals Zonnebloemen, Margrieten en enkelbloemige of halfgevulde Rozen. Dop- en struikheide en enkelbloemige dahlia. Kortom je tuin een thuis maken voor de bijen is ook zeker een lust voor het eigen oog!

De maand van de Bij bij Groencentrum Brugge en Ieper

Kom in de maand Mei naar Groencentrum en we helpen je graag aan het beste advies en de mooiste planten en bloemen om van jouw tuin een waar Bijenpaleis te maken. Bij ons kun je terecht voor advies, gereedschap, zaden, bollen en mest. Zo genieten jij en de bijen deze zomer van een stralende tuin en helpen de bijen je om deze gezond en mooi te houden!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15x zomers (balkon)tuinieren

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...