Bereid uw tuin voor op de zomervakantie

Bereid uw tuin voor op de zomervakantie

Tijdens de zomer trekken we er vaak even op uit en laten we ons huis en onze tuin achter om op vakantie te gaan. Vooral als het warm en droog is, heeft uw tuin aandacht nodig. Het is ook veel prettiger thuis komen naar een mooie bloeiende tuin dan naar een dorre achtertuin! Daarom hebben we een paar tips voor u op een rij gezet om de tuin goed achter te laten en weer terug te vinden na uw welverdiende vakantie.

Laten we beginnen met de klusjes die noodzakelijk zijn voordat u vertrekt:

1. onkruid wieden is belangrijk voordat U op vakantie gaat

Voordat u vertrekt is het belangrijk dat u ongewenst onkruid weg haalt, zo hebt u minder werk als u terugkomt, maar er zijn ook andere voordelen. Als er geen onkruid in de grond zit, blijft er meer vocht en voeding over voor andere planten, waardoor die minder snel uitdrogen.

2. Verwijder uitgebloeide bloemen uit uw tuin voordat u weg gaat

Pluk voordat u weggaat bloemen die al hebben gebloeid of die op het punt staan te bloeien.  Zorg ervoor dat uw planten geen energie verspillen aan reeds rijpe vruchten en ruim gevallen of rottend fruit ook op, om een insecten plaag te voorkomen. Bij uw thuiskomst zult u misschien verrast zijn door de ontdekking van nieuwe vruchten of bloeiende bloemen en planten.

3.Berg tuinmeubelen, parasols en barbecues op in de schuur of berging voordat u op vakantie gaat

Tuinmeubelen, de parasol of schaduwdoek en de barbecue kunt u het best opbergen in het tuinhuis, garage of schuur. Mocht er dan noodweer uitbreken, dan kunnen ze in ieder geval geen schade aanrichten of kapot gaan. Heeft u een (opzet)zwembad, jaccuzzi of hot tub in de tuin? Dek deze dan voor vertrek ook goed af. Met deze checklist kunt u in ieder geval met een gerust hart op vakantie vertrekken.

Hoe worden je planten verzorgd tijdens je vakantie of afwezigheid?

Met bovenstaande tips weet u alvast hoe u de tuin kunt voorbereiden op uw afwezigheid maar hoe kunt u er nou voor zorgen dat alle planten in uw tuin genoeg water krijgen? Dat kan op een aantal verschillende manieren!

  • Water geven

Onvoldoende regen in de zomer leidt tot droogte, en dat is het grootste probleem als u weg bent. U kunt een buurman of bekende vragen om uw tuin een paar keer water te geven, maar als dat geen optie is, zult u een andere oplossing moeten zoeken. Gardena en andere grote merken hebben verschillende oplossingen voor bewatering als u zelf niet met de tuinslang door de tuin kunt! Een automatisch besproeiingssysteem waarbij de sproeiers via een computer worden ingesteld, kan uitkomst bieden. Tijdens uw vakantie worden de sproeiers op de geplande tijden geactiveerd. Een automatisch druppelirrigatiesysteem is een andere goede oplossing.

  • Planten en bloemen in bakken en potten

Planten die in potten en bakken staan, drogen sneller uit dan planten in de volle grond. Verplaats zo nodig de bloembakken en potten, zodat ze niet in de volle zon staan tijdens uw afwezigheid. Om uw planten van water te voorzien, kunt u schotels vullen  met water en deze onder de potten plaatsen. Hangplanten kunt u het beste onderbrengen bij iemand anders tijdens uw vakantie. Deze hebben behoefte aan veel water tijdens warme dagen en hebben dagelijks een gietbeurt nodig in de zomer.

  • Maak een tijdelijk reservoir van een waterflesje voor tijdens uw vakantie

U kunt uw eigen reservoir maken met behulp van een waterfles. Knip een klein gaatje in de bodem van de fles en plaats de fles met het gaatje naar beneden in de pot. Vul de fles met water, en door het gaatje zal het water er langzaam uitlekken om je plant te hydrateren.

Alles om uw tuin in goede conditie te houden tijdens uw vakantie, vindt u bij Groencentrum Brugge en Ieper

U wilt zorgeloos op vakantie en uw huis en tuin met een gerust hart achterlaten, daar begrijpen wij bij Groencentrumt alles van. We helpen u graag verder met de vraag hoe dit in uw situatie het gemakkelijkst en veiligst is te bereiken. Niet alleen zodat uw planten genoeg water krijgen tijdens uw afwezigheid maar ook bij de beveiliging van uw huis tegen ongewenste gasten of inbrekers hebben we talloze oplossingen. Kom bij ons langs in Brugge of Ieper of bekijk ons aanbod op onze website! Graag tot ziens!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...