De ultieme gids voor het bewateren van planten deze zomer

De ultieme gids voor het bewateren van planten deze zomer

We hebben allemaal wel die ene bekende met groene vingers die alles weet van planten. We hebben ook allemaal die andere vriend die nauwelijks een cactus langer dan een maand in leven kan houden. Of je nu bij de  eerste of tweede groep behoort, iedereen heeft baat bij een ultieme gids voor het bewateren van planten!

 

Te veel of te weinig water geven aan je planten?

Veel mensen gaan ervan uit dat planten vaak bewaterd moeten worden. Dit is niet altijd het geval. Vaak krijgen planten zelfs teveel in plaats van te weinig water. Overbewatering is een van de belangrijkste redenen waarom sommige planten niet overleven. Voldoende water geven op de juiste momenten is belangrijk en minder moeilijk dan het lijkt! 

 

Planten water geven: hoe vaak en hoeveel?

Laten we om te beginnen de allerbelangrijkste vraag beantwoorden: hoe vaak en hoeveel moet ik mijn planten water geven? Te weinig water geven kan je plant doen verdorren, maar teveel water geven doet je planten verzuipen. Om de perfecte balans te vinden, begin je met het checken van de grond. Als deze helemaal droog en kruimelig is, geef je de planten daar water. Als de grond nog een beetje nat en vochtig is, dan heeft je plant nog geen water nodig. 

De algemene regel voor het water geven van planten: De meeste planten moeten één keer per week water krijgen. Let op: er zijn enkele uitzonderingen. Zo kunnen cactussen, vetplanten en andere woestijnplanten langer zonder water omdat ze water opslaan in hun dikke stengels of bladeren. Tropische kamerplanten zoals ficussen, philodendrons en spinnen planten doen het goed als ze ongeveer één keer per week water krijgen. 

 

Factoren voor het bepalen van de hoeveelheid water

Elke plant heeft een andere behoefte aan water, afhankelijk van 

  • de lichtintensiteit, 

  • de grondsoort, 

  • de grootte van de plant, 

  • de plaats in huis of in de tuin,

  • of het een binnen- of buitenplant is,

  • de wortel diepte,

  • het bodemtype.

Warmere en vochtigere omstandigheden zorgen ervoor dat planten meer water nodig hebben. Planten met ondiepe wortels en planten die in potten groeien, moeten vaker water krijgen. Als je bijhoudt hoeveel water elke plant nodig heeft, hoef je nooit meer een plant op de composthoop te gooien vanwege over bewatering of verdorring.

 

Verschillende soorten bewateringssystemen

Er zijn veel verschillende soorten bewateringssystemen, zoals een sproeisysteem, druppel irrigatie systemen, of gewoon de ouderwetse gieter.

  • Sprinkler systeem (automatisch): dit type systeem komt het meest tot zijn recht in tuinen met een border, gazon of grotere potten waarbij het veel werk is om handmatig water te geven. Dit type systeem werkt meestal door een timer op de kraan aan te sluiten. Voor kleinere potten zijn Sprinkler systemen echter niet erg praktisch, let dus goed op de inrichting van je tuin en het soort beplanting of deze optie geschikt is.

  • Druppelbevloeiing: druppelirrigatie is een zeer effectieve manier om planten water te geven. Het is vooral handig voor het bewateren van fruitbomen-, en struiken of groentegewassen in de moestuin. Druppelbevloeiing werkt door kleine druppelaars aan een slang te bevestigen, waarna de slang wordt aangesloten op een kraan of een timer. Druppelirrigatie Systemen zijn efficiënt en besparen veel water doordat je direct water geeft op de grond. 

  • Handmatig: Geef planten handmatig water met behulp van een gieter. Gieters zijn niet alleen perfect voor tuinieren, ze zijn ook zeer efficiënt voor het bewateren van kamerplanten. Wanneer u kamerplanten water geeft, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid water gebruikt. Te veel water leidt tot wortelrot en te weinig water zorgt voor verwelking. Wanneer u planten water geeft met een gieter, geef dan water aan de basis van de plant en zorg ervoor dat het water helemaal in de grond dringt. 

 

Bij Groencentrum Brugge en Ieper weten we alles van bewateing

Als echte plantenliefhebber is het belangrijk om je planten regelmatig en goed water te geven. Geef planten op het juiste moment en de juiste hoeveelheid water. Laat je informeren bij Groencentrum Brugge en Ieper over de verschillende soorten bewateringssystemen. We helpen je graag verder bij het kiezen van een sprinkler system, druppel irrigatie of gieter. Kies de beste optie voor jouw tuin- en kamerplanten en houd je planten gelukkig en gezond. Wil je meer tips en trucs voor het bewateren van je planten, kom dan langs in ons tuincentrum, onze medewerkers geven je graag advies over de juiste bewatering voor jouw planten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
15x zomers (balkon)tuinieren

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...