IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Goed nieuws! Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, is het doorgaans echt afgelopen met de kans op nachtvorst en kun je met een gerust hart je kuipplanten, potplanten en kwetsbare zaailingen buiten zetten. Mocht je dat niet al stiekem gedaan hebben. Ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper geeft je graag tips om je gekoesterde planten optimaal het nieuwe tuinseizoen in te laten gaan en om je binnen voorgezaaide bloemen, groenten en kruiden de best mogelijke start te geven. Het is letterlijk tijd om de bloemetjes buiten te zetten!

Maak je kuip- en potplanten terras- en balkonklaar

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Dat waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citroen- en sinaasappelboompjes en exotische palmen. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' vooral mediterrane struiken en klimplanten, zoals oleander, olijf, laurier, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Dit zijn mooie, maar vorstgevoelige soorten die je in de schuur, garage, kas of in een onverwarmde kamer moet laten overwinteren, net zoals bijvoorbeeld de potgeranium (Pelargonium) en fuchsia. Daarom plant je ze in een 'kuip', grote bak of pot in plaats van in de volle grond, want dan kun je ze (relatief) makkelijk verplaatsen.

Check toch het nieuwsbericht

Na IJsheiligen zou er geen sprake meer moeten zijn van nachtvorst, maar houd de weersverwachting goed in de gaten. Kleine en jonge planten kun je bij nachtvorst het best ’s nachts weer binnen zetten. Grote, volwassen kuipplanten als de oleander en laurier kunnen best een beetje nachtvorst hebben. Het belangrijkst is dat het temperatuurverschil tussen de overwinterplek en de buitenplek van je kuip- en potplanten niet te groot is. Dat betekent dat je ze moet laten 'afharden'. Trek hier een week of twee voor uit.

IJsheiligen

Stappenplan voor je kuip- en potplanten

 1. Haal je planten op een zachte, aangename lentedag uit de winterstalling. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kunnen de bladeren verbranden.
   
 2. Knip slappe stengels af en verwijder verdord of ziek blad.
   
 3. Verwijder zo veel mogelijk van de oude grond en vervang deze door een nieuwe laag potgrond, vermengd met langwerkende meststoffen.
   
 4. Staat de plant al een paar jaar in dezelfde kuip of pot? Zet de plant dan in een iets grotere pot, gevuld met verse potgrond en langwerkende meststoffen. Voor een goede drainage/afwatering kies je een pot of kuip met gaten in de bodem en leg je onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels.
   
 5. Zet de potten en kuipen weer even in de garage, schuur of kas als de temperatuur 's nachts onder de vijf graden Celsius komt.
   
 6. Geef de planten regelmatig water en speciale, vloeibare voeding, zeker tijdens hun groei- en bloeiperiode.

Zaailingen naar buiten

Heb je de vensterbank vol staan met voorgezaaide zomerbloeiers, zoals Afrikaantjes, goudsbloemen, kattensnor (Cleome) en siertabak (Nicotiana), kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm of warmte-minnende groenten zoals tomaat en paprika? Om deze te laten wennen aan het frisse buitenleven moet je ze – net als de kuip- en potplanten die je binnen hebt laten overwinteren – ‘afharden’: laat ze elke dag wat langer buiten staan, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Na IJsheiligen (vanaf 15 mei) kunnen ze buiten blijven, ook ’s nachts. Zet ze in een grotere pot of plant ze in de volle grond.

IJsheiligen

Kom buitenplanten shoppen!

Mocht je nog geen kuip- of potplanten hebben, dan is nu het moment ze bij ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper te kopen. Er is volop keuze en je fleurt je terras en balkon er in een handomdraai mee op. Ze zijn ook heel leuk als fleurig cadeau voor Moederdag! En je kunt nu ook heel veel eenjarige bloemen, kruiden en groenten ter plekke in de volle grond zaaien. Kijk dus meteen even bij ons sortiment zaden en zadenmengsels, waaronder die voor bij- en vlindervriendelijke bloemen.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...