Tuintips februari

Tuintips februari

Het is tot nu toe een zachte winter, maar het kan nog altijd gaan vriezen. Houd voor de zekerheid dus dennengroen, noppenfolie en vliesdoek achter de hand om vorstgevoelige planten mee te kunnen beschermen. En de tuinvogels een beetje bijvoeren met speciale vogelpindakaas, zonnebloempitten of pindaslingers kan ook geen kwaad. Maak tussentijds plannen voor het nieuwe tuinseizoen. Doe inspiratie op in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper en tijdens de beurs TuinIdee, van donderdag 13 tot en met zondag 16 februari in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

9 tuintips voor de maand februari

  1. Laat bladresten en afgestorven plantendelen liggen zolang het nog kan gaan vriezen. Ze vormen een natuurlijk isolatielaagje én bieden beschutting en voedsel aan insecten en vogels. Verwijder afgevallen blad wel van het gazon, om mosvorming te voorkomen, maar loop niet op het gras als het vriest of de grond bevroren is.
  2. Vul bakken en manden met bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, mininarcissen, hyacinten, krokusjes, dwergirisjes en blauwe of witte druifjes. Wanneer de bolletjes zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin uitplanten. Verwijder daarbij alleen de uitgebloeide stelen en laat het loof afsterven. Uitgebloeide sneeuwklokjes die al langer in je tuin staan kun je na de bloei uitspitten, splitsen en weer uitplanten.
  3. Plant, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, (bessen- en rozen-)struiken, hagen en bomen. Kijk in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper ook eens naar winterbloeiende struiken als sneeuwbal (Viburnum), mahoniestruik (Mahonia), toverhazelaar (Hamamelis) en de klimmende winterjasmijn (Jasminum nudiflorum).
  4. Snoei, als het niet vriest, kale struiken, appel- en perenbomen en leibomen als leilinden en dakplataan. Wilgen kunnen nog geknot worden.
  5. Knip takken van bloeiende struiken of kleine bomen, zoals de winterjasmijn, sierkers, amandelboom of sneeuwbal en zet deze binnen in een vaas. Samen met een vaas vol tulpen, narcissen of hyacinten zorgen ze voor een instant lentegevoel in huis.
  6. Maak oude nestkasten en vogelhuisjes schoon met heet water en een harde borstel of hang nieuwe nestkasten en vogelhuisjes op.
  7. Vergeet niet de in de schuur of garage overwinterende kuipplanten af en toe te luchten en controleer of ze wat water nodig hebben. Je kunt ook langzaamaan beginnen met het verpotten van kuip- en kamerplanten.
  8. Verwijder onkruid als paardenbloemen en zwenkgrasjes; die zijn nu makkelijk te zien en te verwijderen.
  9. Vergeet op Valentijn niet je (geheime) liefde te verrassen met een mooi boeket, een schaal vol voorjaarsbloeiers of een mooie of trendy (kamer)plant! Keuze te over in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Lees 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Lees meer...
Met de kinderen de tuin in: actieplan voor meer nuttige tuindieren!

Waarom niet de tuin gebruiken als een klaslokaal in de open lucht waar je kinderen leren over nuttige beestjes en dieren? Met een beetje creativiteit en veel plezier kun je je tuin omtoveren in een bloeiend ecosysteem vol nuttige insecten en dieren.

Lees meer...