Hemelvaartsdag: tuinplanten met een hemelse symboliek

Hemelvaartsdag: tuinplanten met een hemelse symboliek

Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag, volgens de Bijbel de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag, zo ook in Nederland en België. Terwijl de meeste mensen vrij zijn, staan de medewerkers van ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper op donderdag 21 mei op anderhalve meter afstand voor je klaar. Fijn als je die dag even ontspannen aan de slag wilt in de tuin of op het balkon, al dan niet na het dauwtrappen. Of voor als je nog wel een mooi tuinaccessoire of tuinmeubel kunt gebruiken. Kijk ook eens bij de tuin- en potplanten met toepasselijke, 'hemelse' allure.  

Top 6 tuin- en potplanten voor Hemelvaartsdag

  1. Hemelsleutel (Sedum spectabile) wordt ook wel ‘vetkruid’ genoemd, want het is een vetplant, met dik, vlezig blad in mooie rozetvorm. Er zijn veel soorten, met groen, grijzig en donkerrood blad. Een aanwinst voor elke tuin, want hij is goed winterhard en bloeit lang en laat in het seizoen met witte of roze schermen waar ook bijen en vlinders dol op zijn. Hemelsleutel wordt zo’n 50 centimeter hoog en houdt van een zonnige plek en goed waterdoorlatende grond. Hij doet het ook goed in pot.
  2. Het hemelroosje (Silene coeli-rosa) is een lieflijke eenjarige die je van april tot juni buiten in de border of in een pot kunt zaaien. Het tere plantje wordt zo’n 40 centimeter hoog, bloeit in juli-augustus roze, wit of blauwviolet, is aantrekkelijk voor bijen en als snijbloem. Het hemelroosje houdt van een zonnige plek en droge grond.
  3. Engelwortel (Angelica) is een echte blikvanger. Het is een winterharde schermbloemige met grote, geveerde groene of purperrode bladeren. De plant kan wel 2 meter hoog worden. Hij bloeit in juni-juli-augustus met bolvormige witte, bleekgroene, roze of bordeauxrode schermen. Zowel de wortel als de bladeren ervan zijn eetbaar en zouden medicinale eigenschappen hebben, maar het zou zonde zijn deze fraaie plant op te eten. Engelwortel houdt van vochtige, voedzame grond en halfschaduw.
  4. De engelenhengel (Dierama) is een bijzondere vaste, wintergroene plant. Hij lijkt op een bloeiende grassoort, want hij heeft dunne, pezige stengels tot wel 1,5 meter lang. In juli-augustus-september hangen aan de uiteinden daarvan roze of paarse klokvormige bloemen. Engelenhengel houdt van zon en goed waterdoorlatende grond en kan ook prima in een pot.
  5. Ook de Jacobsladder (Polemonium) is een sierlijke plant met een bijzondere symboliek. De naam verwijst naar het Bijbelverhaal waarin Jacob droomde van een ladder waarop engelen naar de hemel opklommen en van afdaalden. Er zijn verschillende soorten Jacobsladders, van eenjarigen tot vaste planten. Er is ook een bontbladige variëteit. Sommige bloeien al in april en mei, andere later in het jaar. Jacobsladder krijgt klokvormige witte, mauveblauwe of violetkleurige bloempjes en teer, geveerd blad. Jacobsladder wordt circa 60 centimeter hoog en breed. Hij houdt van een vochtige plek in zon of halfschaduw.
  6. Aardbei. Waarom? Het drielobbige blad van het vruchtplantje zou verwijzen naar de Drie-Eenheid. Aardbeien werden in de middeleeuwen beschouwd als het feestmaal van de zaligen in het hemelse paradijs. Aardbeien zijn winterharde, vaste planten die houden van zon, voldoende water en voeding. Ze doen het ook prima in een pot of hangmand. Wanneer je de uitlopers oppot of verplant heb je jarenlang gegarandeerd verse aardbeien uit eigen tuin of van eigen balkon.

Ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper wenst je een ‘hemelse’ Hemelvaartsdag!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinieren in mei en juni

Het wordt steeds warmer en nog even en het is alweer zomer. Een heerlijke periode, zeker in de moestuin, want alles groeit als kool.

Lees meer...
Top 5 zomerbollen

Nu de IJsheiligen vertrokken zijn is de grootste kans op nachtvorst verdwenen. Tijd om zomerbollen te planten of bloeiend en al in te slaan! Dan heb je deze zomer gegarandeerd prachtige bloemen in de tuin, op het terras en in de vaas.

Lees meer...
Vogelvriendelijk tuinieren

Wie wordt er nu niet blij van vogels in de tuin of op het balkon? Die vrolijk gekleurde kool- en pimpelmeesjes, het schitterende gezang van de merel en de kleine winterkoning.

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Eindelijk. Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, moet het echt afgelopen zijn met de kans op nachtvorst en kunnen we met een gerust hart onze kuipplanten, potplanten en zaailingen buiten zetten.

Lees meer...