Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Pompoenen voor Halloween en Sint Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn leuke feestdagen waar de kinderen van opvrolijken tijdens de donkere herfstdagen en deze nare coronatijd. Het is de vraag of de kleintjes dit jaar de deuren langs mogen, maar je kunt in ieder geval gezellig samen met ze aan de slag met pompoenen, groot en klein, echt of van kunststof. In ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper vind je allerlei leuke decoraties in de vorm van pompoenen, maar ook andere vrolijk geel of warm oranje gekleurde accessoires om de tuin, het terras en het balkon mee op te fleuren.

Halloween wordt gevierd op 31 oktober en is over komen waaien uit Amerika. In griezelige uitdossingen bellen kinderen aan om de buren te laten schrikken en ze om snoepgoed te vragen. Sint-Maarten, 11 november, is de meer onschuldige versie van dit kinderfeest. Dan gaan de kids met mooie lampionnen al zingend langs de deuren en vragen ze als dank voor hun liedje iets lekkers. Met een grote pompoen voor de deur of met een Sint-Maarten-lantaarn ben je meteen in de juiste stemming.

Pompoen: lekker en gezond

Pompoenen behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette, en zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende is de grote, ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. Je zou bijna vergeten dat de meeste pompoenen niet alleen decoratief, maar ook lekker en gezond zijn, want ze bevatten veel vezels en bètacaroteen. Maak er pompoensoep van, of rooster of roerbak het in stukken gesneden vruchtvlees. De zaden zijn ook lekker en gezond. Rooster ze in een koekenpan met dikke bodem en strooi ze over de salade of pasta. Als je zelf pompoenen wilt kweken kun je de zaden uit het vruchtvlees bewaren. Maak de zaden schoon, was ze onder de kraan goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog om ze vervolgens volgend voorjaar uit te zaaien op een zonnige plek, in goede, vruchtbare grond. 

Pompoenlantaarns maken

Voor Halloween is een grote pompoen waar je een griezelig gezicht uitsnijdt en een waxinelichtje in zet leuk voor bij de voordeur of op de tuin- of balkontafel. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een naam of het woord ‘welkom’ in snijden of kerven. Van een kleiner exemplaar kun je samen met de kinderen een Sint-Maarten-lantaarn aan een stok maken.

Snijd met een aardappelmesje het deksel van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het deksel weer netjes op de pompoen past en er niet in valt. Hol de pompoen uit met een grote lepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het vruchtvlees om er een lekkere en gezonde pompoensoep van te maken. Teken met een stift de gewenste figuren of een woord op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, dan gaat hij mooi glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het dekseltje er weer op.

Of kies in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper voor verschillende soorten kleine pompoenen en (sier)kalebassen om er een mooie compositie op de tuin- of balkontafel mee te maken. Zet er een stevige, windbestendige lantaarn met een kaars erin bij of drapeer een lichtsnoer om de tafel. Laat de kinderen er nog mooi verkleurde bladeren, kastanjes en eikeltjes bij leggen en klaar is je feestelijke herfsttafel. 

Pompoentips

Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees in de pompoen gaan rotten kun je de binnenkant schoonvegen met een beetje verdunde alcohol of chloor. 

Pompoenen kunnen niet tegen vocht en vorst. Zet ze daarom indien mogelijk onder een afdak of op de veranda. Haal ze naar binnen of zet ze in de schuur of garage als het blijft regenen en als er kans is op nachtvorst. 

Ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper wenst je Happy Halloween en een fijne Sint-Maarten, beide op voldoende afstand en in goede gezondheid!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je tuin regenbestendig

Opeens kampten veel West-Europese landen met enorme wateroverlast. Zware regenbuien, rivieren die flink buiten hun oevers traden. Ellende voor velen, met letterlijk zandzakken voor de deur en zelfs dodelijke slachtoffers.

Lees meer...
Toptips tegen muggen en wespen

Ja hoor, ze zijn er weer! Zit je lekker in de tuin of ben je aan het kokkerellen met de ramen open, en dan duikt er een mug of een wesp op. Deze snel vliegende insecten kunnen je lelijk bijten of steken.

Lees meer...
Haal de Méditerranée naar huis

Weer of geen weer, corona of geen corona, vakantie of geen vakantie. Wie houdt er nu niet van de ontspannen sfeer van Zuid-Frankrijk?

Lees meer...
15 tuintips juli

Juli is doorgaans een behoorlijk warme, zonnige maand. Doe het dus vooral rustig aan en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in uw tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek.

Lees meer...