11 tuintips voor december

11 tuintips voor december

Buiten is het donker, kaal en guur en we moeten ons nog altijd aan de coronavoorschriften houden. In deze nare tijden proberen we het thuis – binnen en buiten – meer dan ooit zo gezellig mogelijk te maken. Daarvoor heeft ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper gelukkig genoeg in huis. Tussendoor is er ook nog het een en ander te doen in de tuin, op het terras en het balkon. We geven je graag leuke en praktische tips voor de decembermaand.

 1. Vul potten en manden met bloeiende kerstroos (Helleborus), Skimmia, heide, winterviolen, bergthee (Gaultheria) of parelbes (Pernettya), wintergroene klimop, miniconifeer, hulst, Leucothoe en/of zilverstruikje (Calocephalus brownii). Plaats de fleurige potten en manden op de tuin- of balkontafel en bij de voordeur.
   
 2. Zolang de grond niet bevroren is en het overdag niet vriest kun je tot medio december de laatste voorjaarsbollen planten, ook in potten.
   
 3. Geef je tuin in de winter kleur met wintergroene en/of bessen dragende planten en struiken, bomen met opvallende basten en winterbloeiers, zoals de winterjasmijn,  mahoniestruik en de sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’.
   
 4. Maak of koop een decoratieve kerstkrans voor aan de voordeur. Gebruik groen en bessentakken uit eigen tuin of haal dit en een al groen geprepareerde krans bij ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper, eventueel aangevuld met mooie weer- en windbestendige decoraties, zoals dennenappels, dieren- en kerstfiguurtjes. Je kunt er ook nog een fraai lint en een lichtsnoer omheen draperen.
   
 5. Sla je slag op onze kerstafdeling, waar je niet alleen mooie kerstdecoraties, maar ook leuke cadeaus voor de feestdagen vindt. Wacht niet te lang met het uitzoeken van een kerstboom; een echte die heerlijk geurt of een niet-van-echt-te-onderscheiden kunstboom die je elk jaar weer kunt gebruiken. Keuze genoeg, groot of klein. We hebben ook minikerstboompjes voor in de vensterbank of op de tuin- en terrastafel.
   
 6. Uiteraard heeft ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper ook allerlei soorten sfeervolle (geur)kaarsen, windlichten, lantaarns, vuurkorven en lichtsnoeren en -netten. Je kunt de lichtsnoeren op heel veel manieren gebruiken, rond de tuintafel, over boomtakken, de pergola en/of de balkonreling…
   
 7. De winter is een goede tijd om (een deel van) de tuin te renoveren. Of je nu een pad, terras of tuinverlichting wilt aanleggen, de schutting of het tuinhek moet repareren of een overkapping of buitenkeuken wilt bouwen of laten plaatsen.
   
 8. Haal alle waterschalen onder terras- en balkonpotten weg en zet ze in de schuur of garage. Ruim de schuur of garage op en maak tuingereedschap schoon en scherp en laat het eventueel repareren of slijpen. Vet metalen gereedschap in tegen roest en vet houten stelen en handvatten in om te voorkomen dat ze uitdrogen en daardoor minder veerkrachtig worden.
   
 9. Controleer de in de garage of op zolder overwinterende kuipplanten regelmatig op wol- en dopluis en slakken. Verwijder bruin of aangetast blad. Zorg voor voldoende ventilatie door de planten te laten luchten op een windstille, droge dag. Geef geen tot weinig water. Je kunt aan de potgrond voelen hoe droog deze is en of er eventueel een beetje water nodig is.  
   
 10. Snoei rozen, appel- en perenbomen, kweeperen, mispels, kiwi, bessenstruiken en bladverliezende hagen. Verwijder dode, zieke en elkaar kruisende takken. Ook vaste tuinfuchsia’s kunnen, zodra ze al hun blad verloren hebben, flink gesnoeid worden. Maak van het snoeiafval een takkenril of insectenhotel.
   
 11. Voer de tuinvogels. In ons tuincentrum vind je een groot assortiment voederhuisjes, -schalen en -silo’s en soorten vogelvoer. Het is ook leuk om samen met de kinderen zelf vetbollen met zaden, pitten en noten te maken en pindaslingers te rijgen.

Het hele team van ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper wenst je heel fijne feestdagen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...