Tips voor meer biodiversiteit

Tips voor meer biodiversiteit

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Zo ook in de tuin. Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit in de tuin, die helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn. Vandaag delen we graag tips om de biodiversiteit in de tuin te verbeteren.

Waarom is biodiversiteit in de tuin belangrijk?

Biodiversiteit draagt bij aan het natuurlijk evenwicht. Dat betekent dat verschillende dieren, insecten en zelfs micro-organismen in de bodem de juiste voedingsstoffen kunnen vinden, waarmee zij de natuurlijke kringloop in stand houden. Nu is biodiversiteit niet enkel iets dat je voor de natuur doet, het is ook erg fijn om te genieten van een verschil in kleur en hoogte in de tuin! Daarnaast is het natuurlijk iedere keer weer mooi om te zien dat bijen en vlinders hun weg naar de tuin weten te vinden. 

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit staat voor de diversiteit van het leven in bijvoorbeeld de tuin, maar ook in een land of in grotere gebieden. Het gaat daarbij om de verschillende soorten én om de verschillende rollen van de levende organismen. Dat gaat verder dan de dieren die wij kunnen zien zoals vogels en insecten, want ook planten, schimmels en de microben in de bodem vallen hieronder. Bij voldoende biodiversiteit zijn er voor deze verschillende dieren, planten, insecten en microben voldoende voedingsstoffen en ruimte om te schuilen en leven. Tips voor Biodiversiteit in de tuin Groencentrum Brugge en Ieper

Tips voor biodiversiteit in de tuin

Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Iedere keuze die je maakt is er immers weer één in de goede richting. Stap voor stap kun je op jouw eigen manier bijdragen. Je kunt het woord diversiteit ook heel letterlijk nemen; zo lang je kiest voor diversiteit in hoogte, kleur, bloeiperiode en plantsoort, is dat al een stap in de juiste richting. Daarnaast kun je rekening houden met de volgende aspecten:

  • Geen gebruik maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld organisch kunstmest
  • Groene tuinafscheidingen, dus kies in plaats van een schutting voor een haag, of plant klimplanten tegen een stenen wand aan

  • In het meest ideale geval is de helft van de planten hoger dan 1 meter

  • Een egelhuis of insectenhotel kan ook een goede aanvulling zijn om leefruimte te creëren voor insecten en egels

  • Maak zelf compost met het tuinafval, zo kun je de grond verbeteren en de groei stimuleren. 

Tips voor meer Biodiversiteit Groencentrum Brugge en Ieper

Welke planten dragen bij aan meer biodiversiteit?

Planten die de biodiversiteit stimuleren zijn aantrekkelijk voor verschillende dieren en organismen. Daarnaast groeien deze vaak erg snel, dus houd dit goed in de gaten. 

  • Vlinderstruik (Buddleja Davidii)
  • Lavendel

  • Duizendblad

  • Klimop

  • Meidoorn

Meer weten? Bezoek onze tuinplantenafdeling in Brugge of in Ieper

De belangrijkste aandachtspunten voor meer biodiversiteit in de tuin, zijn voornamelijk het rekening houden met de natuurlijke omgeving. Welke planten groeien er in de buurt? Welke insecten en vogels zijn er veel aanwezig? Met kleine stapjes kun je het ecosysteem ondersteunen. Wil je hier meer over weten, of  ben je op zoek naar geschikte tuinplanten? Wij helpen je graag verder in Brugge of in Ieper!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...