Een duurzame moestuin in een paar stappen

Een duurzame moestuin in een paar stappen

Een moestuin kan absoluut een uitkomst zijn op het gebied van duurzaamheid. Kruiden, groenten en fruit die u uit eigen tuin haalt hoeven immers niet verpakt en vervoerd te worden, wat op verschillende manieren impact heeft op het milieu. Als u al een moestuin heeft dan bent u wellicht benieuwd naar de mogelijkheden om deze nog nét iets te verduurzamen. Heeft u nog geen moestuin, maar wilt u er een beginnen? Ook dan zijn er verschillende tips en opties om uw moestuin zo duurzaam mogelijk op te zetten!

Vrucht wisselen: ieder jaar een ander gewas

Om de moestuin én de bodem zo goed mogelijk te benutten, wordt vruchtwisseling aangeraden. Dit houdt in dat ieder stuk grond van de moestuin ieder jaar een ander gewas krijgt. Op deze manier worden de verschillende bodemstoffen zo goed mogelijk benut én krijgt onkruid minder kans om zich te ontwikkelen. Hoe gaat vruchtwisseling concreet in zijn werk? De moestuin kunt u onderverdelen in verschillende vlakken. Indien mogelijk kiest u minstens 4 vlakken en ieder jaar schuift u de teelt één vlak op. Op deze manier groeit er steeds iets anders op de verschillende vlakken van uw moestuin. 

Houd de bodem van uw moestuin gezond

De bodem van de moestuin is een belangrijke bron van mineralen en sporenelementen. Als uw gewassen hierop groeien betekent dit automatisch dat zij de grond uitputten. Om dit in de gaten te houden kunt u een bodemtest doen. Hiermee test u de zuurgraad van de bodem. Indien nodig kunt u dan door middel van kalk de pH-waarde verhogen. Voor biologische middelen die u hierbij kunnen helpen, bent u bij onze beide tuincentra aan het juiste adres! De bemesting van uw moestuin kan bestaan uit zelfgemaakte compost, maar u kunt uiteraard ook kiezen voor biologische meststoffen.

Tips voor een duurzame moestuin

Kies voor biologische zaden en planten

Als u graag voor een volledig biologische moestuin kiest, dan zijn biologische zaden en planten onmisbaar. U vindt bij ons in Brugge en in Ieper:

Biologische bestrijdingsmiddelen

Ook in een (gedeeltelijk) biologische moestuin kunnen vervelende plagen optreden. U vindt bij Groencentrum Brugge en Groencentrum Ieper altijd verschillende soorten biologische bestrijdingsmiddelen om hier van af te komen. Biologische bestrijdingsmiddelen zoals de middelen van het merk Ecostyle zorgen ervoor dat u de plaag doelgericht kunt aanpakken, zonder daarbij andere planten of de kwaliteit van de bodem te schaden. 

Meer tips voor een biologische en duurzame moestuin?

Wilt u meer tips om een biologische moestuin te starten, of om uw huidige moestuin te verduurzamen? Kom dan bij ons langs in Brugge of in Ieper, waar wij u graag voorzien van meer tips en informatie. Bij onze beide vestigingen kunt u terecht voor een ruim assortiment aan moestuin benodigdheden, voor een gezonde moestuin en heerlijke groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin. Wie weet geniet u binnenkort van een heerlijke maaltijd met verse kruiden, of een salade met groenten uit eigen tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Een koelere tuin in de zomer? Dat kan!

De zomer brengt vaak warme, zonnige dagen met zich mee, maar het kan soms moeilijk zijn om van je tuin te genieten als de hitte te extreem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je tuin koeler te maken, zodat je ook tijdens de warmste maanden kunt genieten van je buitenruimte. Hier zijn enkele praktische tips om van jouw tuin een koele plek te maken.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...