Schimmels

Heb je last van schimmels in de tuin? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Het is belangrijk om jouw tuinplanten goed te beschermen tegen schimmels, daar zijn gelukkig verschillende opties voor. We adviseren je graag over de verschillende stappen die je kunt zetten om jouw tuinplanten goed te beschermen. Zowel bij Groencentrum Brugge als bij Groencentrum Ieper kun je terecht voor verschillende methodes voor gewasbescherming. Daarnaast kun je uiteraard vragen aan ons stellen, dan helpen we je graag met een persoonlijk advies!

Hoe ontstaan schimmels in de tuin?

Als de zomer erg regenachtig en vochtig is, is het vrijwel onvermijdelijk dat er schimmels ontstaan. Planten die wat zwakker of gevoelig zijn krijgen dan last van schimmelziekten. Er zijn verschillende schimmelziekten die kunnen ontstaan, waarvan meeldauw de bekendste is. Dit is een schimmel die de plant bedekt met een wit pluizig laagje. 

Wat zijn schimmelziekten voor planten?

Wanneer schimmels eenmaal optreden is het belangrijk om er snel voor te zorgen dat dit ingeperkt wordt. Schimmels slaan namelijk snel over op andere planten. Sommige planten worden hierdoor geremd in hun groei en andere planten kunnen soms helemaal afsterven.  Naast de meeldauw kun je denken aan de volgende soorten:

  • Een andere schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop. 
  • Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor, preventief spuiten in maart is aan te bevelen.
  • De valse meeldauw heeft een witgrauw laag schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant  ontstaan vaak geelgroene vlekken. Aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd.

Schimmels bestrijden Groencentrum Brugge en Ieper

Hoe kun je schimmelziekten bij planten voorkomen?

Aangetaste delen van de plant moeten zo snel mogelijk verwijderd worden, zodat je verdere schade kunt beperken. Daarnaast kun je preventieve maatregelen nemen, zoals het verwijderen van overhangend blad. Als een plant in de volle zon staat is het het beste om te wachten tot de avond met watergeven. Té veel water geven is ook zeker niet aan te raden, als er te veel water blijft staan is de kans groot dat de plant gaat rotten en dat er schimmels en ziekten ontstaan. Een laatste tip is om verschillende tuinplanten met elkaar te combineren, omdat er dan minder kans is op besmetting. 

Gewasbeschermingsmiddelen tegen schimmels kopen in Brugge of Ieper

Naast de preventieve maatregelen kun je ook aan de slag gaan met bestrijdingsmiddelen of juist de bodem verbeteren door middel van de juiste meststoffen. Op deze manier kun je jouw planten beschermen óf de schimmels bestrijden. Wil je advies over de middelen die je kunt gebruiken ter preventie? Of zitten er al schimmels op de planten die je zo snel mogelijk wilt bestrijden? Kom dan bij ons langs in Brugge of in Ieper, dan denken we graag met je mee en vind je voldoende mogelijkheden om jouw gewassen te beschermen. Hieronder vind je de snelste route naar onze beide vestigingen. Graag tot ziens!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bestrijdingsmiddelen

Groencentrum Brugge Groencentrum Brugge Vandaag geopend van 09:00 t.e.m. 18:30050 32 32 00Plan route
Groencentrum Ieper Groencentrum Ieper Vandaag geopend van 09:00 t.e.m. 18:30057200862Plan route