Potten en pissebedden

Potten en pissebedden

Tussen de buien en herfststormen door struinen we door de tuin, op balkon en terras om uitgebloeide eenjarigen en zomerbloeiers in pot te vervangen door herfstbloeiers en wintergroen. Ook bekijken we welke kuipplanten langzaamaan naar binnen moeten, welke vorstgevoelige planten in pot tegen de gevelmuur geplaatst moeten worden en halen we de regenschaaltjes onder de potten weg. Soms schrikken we dan van het krioelende gespuis eronder: pissebedden!

Schadelijk of niet?
Ze worden ook wel keldermotten genoemd, want ze houden van donkere, vochtige en warme omstandigheden. We noemen de viezige geleedpotige diertjes meestal – ook al vrij onsmakelijk – pissebedden, omdat ze in vroeger tijden werden gebruikt als middel om het urineren te bevorderen. Op zich zijn het nuttige beestjes, want ze verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen als voedsel voor vogels, egels, padden en andere kleine dieren. Toch kunnen ze, zeker in grote aantallen, schadelijk zijn. Ze doen zich namelijk – ook in een kas – graag te goed aan de wortels en bladeren van zaailingen, planten in pot en aan opgeslagen groente en fruit.

Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

  • Ga vocht tegen door eventuele lekkages in kelder of kas te repareren en regelmatig te luchten.
  • Verwijder losse tegels, lege bloempotten, rottend hout, groente en fruit uit de tuin.
  • Pissebedden houden van aardappelen. Halveer een aardappel, hol deze uit en zet de helften met de platte kant omlaag op de grond. Controleer de volgende dag uw vangst en verwijder deze.
  • Pissebedden hebben een hekel aan as (van barbecue, vuurkorf of sigaretten) en aan koperdraad of -tape. Strooi of leg deze op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen hun heil ergens anders zoeken.
  • Er zijn lokdozen met speciale, microscopisch kleine aaltjes (nematoden) verkrijgbaar. De aaltjes infecteren de pissebedden, waarna die vrijwel zeker het loodje leggen. Ook zijn er speciale lijmvellen te koop om pissebedden te vangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De leukste tuincadeaus voor Moederdag

In ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper slaag je gegarandeerd voor een mooi geschenk voor Moederdag. Lees hier onze inspirerende tips voor originele cadeaus, voor moeders met én zonder groene vingers.  

Lees meer...
Tuinmaand mei: 15 tips

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...