Woonplant van de Maand augustus: vrouwentong

Woonplant van de Maand augustus: vrouwentong

De Woonplant van deze zomerse maand is Vrouwentong, ook bekend als Sansevieria. Iedere maand staat een andere plant in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van de maand. Doet u ook mee? 

Het verhaal van de Vrouwentong
Vrouwentong is een van de gemakkelijkste kamerplanten. De plant heeft wortelstokken, waaruit dikke opgaande zwaardvormige bladeren groeien met succulente eigenschappen. Vrouwentong is de volksnaam van de plant. Het is de stekelpunt bovenop het blad die de scherpe tongen van vrouwen, en in sommige talen specifiek schoonmoeders, moeten typeren.

Productie van de Vrouwentong
De plant komt van oorsprong uit de droge gebieden van Zuidelijk Afrika en Azië waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e-eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. Vanaf ongeveer 2004 worden naast de traditionele Sansevieria trifasciata ook cylindrica’s aangevoerd. De cylindrica is nu goed voor 38% van de Vrouwentongproductie. Ook is er een gevlochten versie, deze cylindrica worden gedraaid in Thailand. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Vrouwentong?

  • Maatvoering. Kijk goed naar de potmaat en de dikte en lengte van de bladeren. 
  • Bladeren. Bij sommige soorten is ook de wijze waarop de bladeren vergroeid of vervlochten zijn bepalend. 
  • Gezondheid. Check of de planten vrij zijn van dop- en schildluis, verkurking (bij oudere planten), bladpunten en of de beworteling in orde is. 
  • Rot. Wanneer Vrouwentongen langere tijd te nat hebben gestaan kunnen ze last hebben van rot. Kijk dus of ze stevig in de pot staan.

Vrouwentongassortiment

Het assortiment Vrouwentong is de laatste jaren flink uitgebreid met nieuwe soorten en cultivars. De bekendste is de Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’, de Vrouwentong met groene, lange bladeren met een goudgele rand. Binnen de soort trifasciata kennen we meer cultivars die verschillen qua bladkleur (groen, zilver- of goudbont) of qua lengte van de bladeren. De soort cilindrica kenmerkt zich door de ronde, lange bladeren. Ze komen in veel groottes voor in waaiervorm of gevlochten, de kleur van de bladeren is groen of grijs. De soort kirkii heeft een veel kleiner, dunner groen blad. Ook deze heeft meerdere verschijningsvormen. 

Verzorgingstips voor de vrouwentong
Vrouwentong is een easy care plant. De potkluit moet matig vochtig blijven, in de winter droger. Lange tijd te nat is niet goed, de plant staat liever te droog. Geen water in de bladrozet geven. Door de vettige bladeren kan Vrouwentong goed tegen droge lucht. Geef de plant voldoende licht, hij kan zelfs in de volle zon. Een rustperiode is niet noodzakelijk. Vrouwentong is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Dit verbetert het leefklimaat, aantrekkelijke informatie om te delen met uw klanten.

Creatieve tips voor de Vrouwentong
Door zijn strakke opgaande vorm is Vrouwentong heel geschikt voor plantenarrangementen met een verticale lijnvoering. Zeker in combinatie met mooie hoge potten geeft dit een trendy resultaat, vooral in moderne interieurs. Ook mooi: zet een hele familie van Vrouwentongen neer, dat kan goed met zoveel variëteiten. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Yucca: Woonplant van de maand december 2020

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren.

Lees meer...
Amaryllis: kamerplant, bloembol én snijbloem van dit moment

Ze duiken nu weer op in alle mogelijke gedaantes, vormen en kleuren: amarylissen! Officieel het deze bloembol Hippeastrum, maar die naam onthoudt niemand.

Lees meer...
Tuincentrum vol cadeaus

In ons tuincentrum in kun je je nu al helemaal in kerstsfeer onderdompelen - zie ons eerdere bericht over de kersttrends van dit jaar op deze site - maar we vieren natuurlijk eerst Sinterklaas.

Lees meer...
Laat je verleiden en verblijden door de kerstshow in ons tuincentrum

Kerst begint vroeger dan ooit. Doe inspiratie op en sla alvast wat kleine, trendy kerstdecoraties in of pak meteen groots uit.

Lees meer...