Tuinzorg voor de vakantie

Tuinzorg voor de vakantie

De grote uittocht is begonnen. Veel mensen zijn al naar hun vakantiebestemming vertrokken. Bestond er maar zoiets als tuinzorg, die u in de heetste en droogste tijd van het jaar kon inschakelen om voor uw dierbare planten en gazon te zorgen, terwijl u van uw welverdiende vakantie geniet. Tips om te voorkomen dat u bij thuiskomst een zieltogende tuin, bruin gazon en een oerwoud aan onkruid aantreft.

11 Tuinklusjes voordat u op vakantie gaat

 • Verwijder elk sprietje onkruid dat u ziet.
 • Knip alle (bijna) uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals dahlia’s en Pelargoniums (potgeraniums).
 • Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, terug om te voorkomen dat ze hun energie in het vormen van zaad stoppen.
 • Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel door zon en wind uitdrogen en geef ze nog een keer flink water. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber.
 • Laat potten met het oog op storm en rukwinden niet op tuintafels staan, maar zet ze op de grond, op een plek in halfschaduw. Zet een waterschotel onder alle potten en geef ze vlak voor vertrek allemaal flink wat water. Steek eventueel kleine plastic flesjes waarvan u de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder) dop in de potgrond en vul ze met water. Of installeer een druppelsysteem.
 • Bind klimplanten vast en zet steunen bij iele, hoge planten, zodat ze bij een onweersbui of storm niet afbreken.
 • Maai het gazon vlak voor vertrek. Doe dit op een droge dag, in de ochtend of avond (niet in de volle zon) en laat het maaisel verspreid over het gazon liggen, zodat de grond vocht beter vasthoudt.
 • Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten als geranium, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en soms ook weer bloemen) gaan vormen.
 • Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen, nadat u ze eerst flink wat water hebt gegeven.
 • Installeer een watergeefsysteem of vraag een goede buur af en toe water te geven of het gazon en de border te sproeien. Dat kan hij of zij beter een paar keer gedurende lange tijd doen dan elke dag een beetje.
 • Zet voor de tuinoppas de zwenksproeier alvast op de juiste plek en alle pot- en kuipplanten en hangmanden bij elkaar, om het bewateren te vergemakkelijken. Zet ook al uw gieters en emmers buiten, zodat deze eventueel regenwater opvangen en de tuinoppas niet te veel leidingwater hoeft te gebruiken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...