10 tips om je planten tegen vorst te beschermen

10 tips om je planten tegen vorst te beschermen

En opeens wordt het toch nog winter. In de tweede helft van januari duikt de temperatuur onder nul. Fijn voor de liefhebbers van ijspret, maar hoe beschermt u uw favoriete tuin-, pot- en kuipplanten tegen de vorst?

  1. Zet mediterrane en exotische kuipplanten, zoals oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina op een koele, maar vorstvrije, lichte plek, bijvoorbeeld in de schuur, garage of een onverwarmde kamer. Geef alleen water als ze beginnen uit te drogen en lucht de ruimte af en toe.
  2. Bij milde vorst is het afdoende potplanten tegen de relatief warme muur van het huis en onder een afdak of veranda te zetten. Dat voorkomt ook dat ze bij storm of rukwinden van de tuintafel waaien en dat ze te natte voeten krijgen.
  3. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst kapot vriezen, zeker als de potgrond nat is. Bescherm de pot of bak daarom met noppenfolie. Zorg er daarbij voor dat water wel uit de bodem kan weglopen.
  4. Zet potten of bakken in een grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met blad, stro of dennen- of coniferentakken.
  5. Grote, exotische tuinplanten als bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca bescherm je door er van bamboe- of tonkinstokken een wigwam omheen te maken en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken.
  6. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden. 
  7. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’) en eventueel ook nog wat dennengroen van uw kerstboom of kerstkrans.
  8. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek of een oude handdoek of oud hoeslaken.
  9. Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.
  10. Als bescherming tegen vorst én uitdroging kunt u aan de voet van borderplanten en tussen de bodembedekkers een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers strooien. Laat uw gazon vooral ongemoeid. Als het bevroren is en u erover loopt ontstaan er lelijke plekken.  

En vergeet niet de vogels te voeren! U vindt allerlei soorten vogelvoer en vogelvoerhouders, van silo’s tot vogelpindakaashuisjes, in ons tuincentrum in Sint-Andries Brugge en Ieper. Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor vliesdoek en rietmatten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bakken vol herfstbloeiers en wintergroen

Het is herfst! Tijd om potten en bakken met herfstbloeiers, bessenstruikjes, wintergroene planten en voorjaarsbollen te vullen.

Lees meer...
Herfstkleuren in je tuin: de mooiste planten voor een kleurrijk najaar

De herfst is hét seizoen waarin de natuur uitpakt met een waar kleurenspektakel. Ontdek hoe en met welke planten je je tuin kunt laten stralen!

Lees meer...
15 tuintips en tuinklussen voor oktober

Lees 15 leuke en praktische tuintips en klusjes om in oktober tussen de buien door te doen.

Lees meer...
Met de kinderen de tuin in: actieplan voor meer nuttige tuindieren!

Waarom niet de tuin gebruiken als een klaslokaal in de open lucht waar je kinderen leren over nuttige beestjes en dieren? Met een beetje creativiteit en veel plezier kun je je tuin omtoveren in een bloeiend ecosysteem vol nuttige insecten en dieren.

Lees meer...