Woonplant van de maand november: Cyclaam

Woonplant van de maand november: Cyclaam

Najaar, winter: het betekent automatisch dat de verwarming in huis weer aangaat. Gevolg is dat de luchtvochtigheid flink daalt. Droge(re) lucht dus, die weer zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en trekkende ogen en huid. Redder in nood: de Cyclaam. Deze Woonplant van de maand november krikt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid op. 

Dat doet de plant met haar bladeren. Is de luchtvochtigheid te laag, dan gaat de plant zweten en vocht afgeven door de huidmondjes op haar bladeren. Hoe droger de lucht, hoe meer vocht je Cyclaam afgeeft. En jij profiteert, want de luchtvochtigheid in je woning stijgt weer, wat weer een gunstig effect heeft op bijvoorbeeld droge ogen en huid en geprikkelde luchtwegen.

Gezondheid
Maar de Cyclaam ziet er bovendien ook nog eens kleurig en decoratief uit. De rode, roze, witte of bontkleurige bloemen steken opvallend af tegen de sierlijke, witgemarmerde bladeren. De bloemen vormen samen als het ware een team en rijzen op vanuit het hart van de bladeren. De Cyclaam bloeit in de huiskamer juist in de wintermaanden uitbundig. De plant vrolijkt zo je huis en je humeur op, een welkom gegeven in de donkere dagen. De Cyclaam zorgt dus voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Lekker de winter door
Oorspronkelijk stamt de plant uit Klein-Azië (schiereiland in het uiterste westen van Azië), maar ook in het Middellandse Zeegebied is de Cyclaam te vinden in bossen in bergachtige streken. De plant groeit daar op droge grond, afgeschermd voor de zon. In je huiskamer staat ze ook bij voorkeur buiten het directe zonlicht, maar wat licht wordt zeker gewaardeerd. Wanneer je ervoor zorgt dat de potgrond vochtig blijft, en haar bijvoorbeeld plaatst op een schoteltje met wat water, zal de Cyclaam je dankbaar zijn. Zie er verder op toe dat de temperatuur niet te hoog is, en bied haar in het voorjaar een pot met verse aarde aan en de Cyclaam zorgt ervoor dat jij geestelijk en lichamelijk lekker de winter doorkomt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...