Slakken

Slakken

In het voorjaar kunt u te maken krijgen met slakken, die op zoek zijn naar iets lekkers om te eten. Verse aanplant en jonge plantenscheuten zijn vaak het slachtoffer. Om te voorkomen dat uw mooie plantjes veranderen in hun saladebuffet, kunt u gelukkig een aantal dingen doen. Slakken houden er bijvoorbeeld niet van om over losgeschoffelde grond te verplaatsen. Een aantal andere ondergronden zijn bijvoorbeeld los zand, vanwege de scherpe radjes die hieraan zitten, maar ook cacaodoppen zijn een probaat weermiddel. Die laatste hebben als bijkomend voordeel, dat wanneer ze uit elkaar vallen, ze een voedend effect hebben op de bodem.

Een andere manier is natuurlijk dat u de slakken vangt. Hiervoor kunt u speciale slakkenvallen gebruiken. Een alternatief voor de speciale slakkenval is een ingegraven jampot met daarin een laagje bier. De gist die in het bier zit lokt de slakken die dan simpelweg in de pot vallen. Dit huismiddel is vrij effectief, alleen het bier moet regelmatig ververst worden omdat het vrij snel de lokkracht verliest. Ook wanneer het een keer heeft geregend en het bier verdund is werkt het echt niet meer. U kunt er ook voor zorgen dat u uw tuin aantrekkelijker maakt voor de vele vogels die graag een slakje eten.

Wanneer u in het bezit bent van een moestuin is het zeker zaak, dat u zo snel mogelijk van deze slijmerige plaag af bent. U kunt speciale slakkenhekjes om uw mooie gewassen heen zetten. Deze worden gemaakt van houtvezels samengeperst met zout en maken een onoverbrugbare afscheiding voor slakken.

Als de slakken in te grote hoeveelheden aanwezig zijn kunt u speciale slakkenkorrels in ons tuincentrum vinden. Deze slakkenkorrels zijn niet schadelijk voor het milieu en bevatten alleen stoffen die zich ook in de grond bevinden. Wanneer u deze korrels wilt gebruiken moet u die goed verdelen over de grond. Hierdoor is het niet alleen het meest effectief tegen slakken, het voorkomt ook dat grotere dieren per ongeluk te veel van deze korrels kunnen binnenkrijgen. Deze korrels kunnen namelijk in een grotere hoeveelheid wel schadelijk zijn voor honden en katten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...