Terras en vijver algenvrij

Terras en vijver algenvrij

Met het stijgen van de temperatuur steken ook algen de kop op. Ze zijn niet alleen een ontsierende factor op tuinpaden, terrastegels, vlonders en in de vijver, maar ook gevaarlijk. Tegels en vlonders kunnen verraderlijk glad worden en in de vijver kunnen ze een ware plaag vormen.

Algen op tegels en vlonders te lijf
Veel tuiniers grijpen nog altijd naar de hoge drukspuit. Dit heeft echter als nadeel dat de kracht van de waterstraal houten vlonders kan beschadigen, en dat tegels er ruwer van worden, waardoor algen zich er juist nog sneller zullen vestigen. In ons tuincentrum zijn verschillende middelen verkrijgbaar die groene aanslag in de vorm van algen en mossen verwijderen. Een paar tips:

  • Een sproeibeurt met een algendodend middel is een doeltreffende oplossing om het terras algenvrij te houden. Doe dat niet vlak voor een regenbui, want dan spoelt het middel meteen weg.
  • Schrobben met heet water en een harde bezem kan ook al veel effect hebben.
  • Zand is een prima schuurmiddel. Gooi eerst een emmer warm water en wat groene zeep over de het terras en strooi er daarna zand op. Flink schrobben en naspoelen met water.

Algen in de vijver bestrijden en voorkomen
Als algen de overhand krijgen en de vijver veranderen in een groene soep, kunnen vissen erin verstrikt raken en doodgaan, raken filters verstopt, kan de kwaliteit van het water verminderen en wordt de groei van vijverplanten belemmerd.

  • Controleer de waterkwaliteit op zuurgraad en hardheid en voeg zo nodig speciale meststoffen toe.
  • Controleer pompen en filters, maak deze schoon en zet ze aan als de watertemperatuur rond de 10° C ligt.
  • Verwijder draadalgen met een stok of schepnet uit de vijver of gebruik een vijverstofzuiger met speciale hulpstukken voor draadalgen.
  • Voeg een anti-algenmiddel aan het water toe.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...